MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A mai vitanap elején volt két olyan jogszabály, amely a Jobbik-frakción belül az én témafelelősségemhez tartozott, és amelyekben nem várt konszenzus alakult ki a parlamenti frakciók körében. Ennek bizony az volt az oka, hogy egy furcsa, ritka példáját láttuk annak, hogy úgy kerülnek be jogszabályok a Ház elé, hogy annak megvan a normális menete. Megtörtént az egyeztetés a szakmával, megtörtént az egyeztetés az ellenzéki frakciókkal, és még az is előfordulhatott, hogy esetleg majd olyan módosító indítványokat befogad a Ház, amelyek jobbá teszik az adott jogszabályt, és esetleg ellenzéki képviselő aláírása szerepel a lap alján.
Nagyon szomorú vagyok, hogy hat év alatt a saját területemhez tartozó jogszabályok közül talán egy kezemen meg tudom számolni azt, hogy melyik került be ilyen formában a Ház elé. Ráadásul ezek is mind inkább technikai jellegű módosításokat tartalmaztak, semmint valami nagy átfogó, rendszerszerű javítását, módosítását az adott rendszernek.
Szeretném biztatni kormánypárti képviselőtársaimat így napirend után, hogy azoknál az ellenzéki beadványoknál - legyen az határozati javaslat, törvénymódosítás vagy éppen írásbeli kérdés -, amelyek láthatóan nem politikai haszonszerzésre játszanak, nem arról van szó, hogy itt bárkit bárki ellen szeretnének hergelni a benyújtók, hanem tisztán szakmai javaslatokról, azt hasonló alapossággal fontolják meg, vegyenek példát rólunk, jobbikosokról, és konstruktívan álljanak az adott ügyhöz. Csak a héten benyújtott néhány ilyen tervezetre szeretném felhívni a kormány figyelmét.
A kínai borpavilon ügye. Éppen holnap nyílik meg Kínában az a kiállítás, ahol a magyar bor be tud mutatkozni. Botrányos, ahogy kinéz az a pavilon, megkaptuk róla a fotókat, ráadásul a látogatók, akiknek ezt előzetesen volt módjuk megismerni, szintén teljesen fel vannak háborodva. Kicsit utánajárva, megpiszkálva a történetet, kiderült, hogy mit ad Isten, az egyik miniszter úr szomszédja intézte ezt a projektet is.
De beszélhetnénk például a Hortobágyi Nemzeti Park ügyéről is. Kehi-vizsgálat bizonyította be, hogy szétlopták, ellopták az ott élő gazdák elől, juhászok elől az adott földterületet. A Kehi-vizsgálat eredményét ugyan megismerhettük - ezért is külön miniszterhez kellett járnunk puncsolni, hogy egyáltalán beleláthassunk az adatokba -, de nem történt érdemi lépés, a helyzet ugyanaz a mai napig, egy Európa-szinten híres, értékes juh- és szarvasmarha-állomány, genetikai állomány került a végveszély szélére, arról nem is beszélve, hogy rengeteg család megélhetését tették tönkre ezzel.
De megemlíthetném a szintén ezen a héten általam benyújtott nemzeti vidékstratégiát is, ami nem a Jobbik dokumentuma, hanem éppen a kormányoldalé, akik 2010-ben letették ezt az asztalunkra, és a mai napig nem merik a Ház elé hozni megszavaztatni a saját képviselőikkel a saját dokumentumukat. Én értem, hogy miért nem, mi értjük, jobbikosok, hiszen mind birtokpolitikában, mind támogatáspolitikában, mind pedig a jogszabályok területén éppen az ellenkezőjét teszik, mint amit ígértek, azaz a helyben élő kis és közepes családi gazdálkodók megsegítése helyett a birtokpolitikában azt látjuk, hogy az állami földeket, a zsíros nagy darabokat az önökhöz köthető oligarchák vették meg, a támogatáspolitikában azt láthatjuk, hogy a tavalyi évben a támogatások kétharmadát szerezte meg egy szűk 10 százaléknyi elit, a mezőgazdaságban érdekelt leggazdagabb elit, ami már önmagában abszurd, hiszen éppen az a neve ennek, hogy támogatáspolitika, tehát valójában arról kellene szólnia, hogy a befolyt közpénzt a lehető leghasznosabban a köz javára, a kicsik és közepesek támogatására használjuk fel.
A jogszabályokról meg ne is beszéljünk, mert olyan jogszabályokat alkottak az elmúlt időszakban, amelyek mindezt bebetonozzák, lehetővé teszik, és ahelyett, hogy elindulnánk egy normális, szövetkezeti rendszerre épülő, a családi gazdaságok hálózatára épülő magyar vidék irányába, a dél-amerikai utat kezdtük el járni, ahol egy szűk elit kezében összpontosul a természeti erőforrások jelentős része, és a profitot éppen onnan szivattyúzzák ki, ahol arra a legnagyobb szükség lenne.
Éppen ezért ennek orvoslására újra benyújtottam ezen a héten a szövetkezeti törvényt. Ezt is hat éve hallgatom, minden fél évben minden kérdésemre elmondják, hogy hamarosan érkezik, de a mai napig nincs előttünk. Szintén említhetném az üzemszabályozási törvényt, amit azért nem hoznak ide a Ház elé, mert akkor végre kimondhatná a Magyar Országgyűlés, hogy egy érdekkör-egy üzem. S akkor nem fordulhatna elő az, ami jelenleg zajlik, hogy főúri birtokméreteket hordtak itt össze egyes kormányközeli oligarchák.
A sort hosszasan lehetne folytatni. Azt kérem, hogy hasonlóan álljanak a mi javaslatainkhoz, ahogy mi is az önökéhez, azaz konstruktívan. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me