DR. APÁTI ISTVÁN

Full text search

DR. APÁTI ISTVÁN
DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Orbán Viktor miniszterelnök úr Schiffer András egyik régi azonnali kérdésére azt a választ adta, idézem szó szerint: „Mivel életem nagyobb részét kétezer lélekszám alatti településen éltem le, ezért pontosan tudom, hogy ott főállású polgármesterekre nincs szükség.” Nos, nagyot tévedett a miniszterelnök úr. Ezt ő nem szokta elismerni, nem bírja elviselni a kritikát és az igazságot, de azért el kell mondani, hogy élete nagyobb részét a fővárosban élte, tehát a mondatnak már ez a része sem igaz. Mert ha egyébként vidéken élte volna, akkor pontosan az ellenkező választ adta volna, hogy nagyon nagy szükség van a kétezer lélekszám alatti településeken, a kistelepüléseken főállású vagy akár társadalmi megbízatású, tisztességesen megfizetett polgármesterekre.
Érdekes, hogy amikor a pofátlan fizetéseket szoktuk az önök fejére olvasni, akkor mindig az a válasz lényege, hogy az elvégzett munkáért fizetség jár. Akkor a kistelepülési polgármesterekre ez miért nem igaz? Miért nem tudják azt megérteni, hogy a kistelepülési polgármester több, mint egy klasszikus értelemben vett politikai vezető a településen? Ő a közösség egyik pásztora. Az emberek kezét fogni kell, gyakorlatilag sok olyan ügyes-bajos dologban kell intézkedni, amely a polgármesternek nem hivatali kötelessége, nem munkaköri kötelessége. Egy sor olyan kihívásnak kell eleget tenni, amelyet soha sehol, semmilyen egyetemen, főiskolán, vagy iskolában nem tanítanak, és egy sor olyan kötelezettséget kell teljesíteni, amelyet a mindennapok akasztanak vagy rónak a polgármesterek nyakába. Gyakran ez a napi nyolcórás munkaidőt is meghaladja. Ehhez képest méltatlanul alulfizetettek, sem a társadalmi, sem az anyagi megbecsülés nem jut ki nekik.
Éppen ezért arra kérjük önöket, hogy tekintsenek el vagy térjenek el attól a rossz szokásuktól, hogy… - ezt most más képviselőcsoport vagy más képviselők nyújtották be. Próbálják végiggondolni azt, hogy milyen méltatlan helyzetbe hozták sok esetben a saját polgármestereiket is. Ne a kontraszelekciót erősítsék azáltal, hogy alacsony fizetéseket adnak, és ne próbálják esetleg rossz útra vagy korrupcióba hajszolni vagy kényszeríteni ezeket a polgármestereket. Számoljuk fel ezeket a kockázatokat, minimalizáljuk ezeket a veszélyforrásokat. Nagyon kérem önöket, hogy gondolják át és támogassák a javaslatunkat. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me