TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a napirend újra a parlament előtt van, azért is, mert akármennyire sokszor beszélünk erről a témáról, mégsem veszi komolyan a kormány ezt a kérdést, mert azok az ajánlások, amiket az ombudsman megtett a 2015-ös beszámolójában és az az előtti években is, komoly problémát vet fel, hogy az ajánlások megvannak, viszont a végrehajtásban nincs semmilyen koherencia, nincs semmi olyan finanszírozási költségvetés hozzárendelve, ami tudná azokat a problémákat kezelni, amit az ombudsman úr jelent, jelzésében lead vagy éppen a munkatársai.
Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert a szószóló asszony jelezte azt, hogy a telepprogramok milyen nagy problémát jelentenek. Én is szeretném felhívni a kormánypárti képviselők figyelmét és a kormányét is, hogy több mint 650 cigánytelep van még mindig Magyarországon, és közel 100-110 ezer ember él méltatlan körülmények között.
Ez azt jelenti, hogy a kormánynak oda kellene figyelni nemcsak azért, mert az állandó segélyezettek körét ebben a helyzetben erősíti, hanem azért is, mert akár az oktatásban, akár a foglalkoztatásban, akár az egészségügyben nem tudnak előrelépni azok az emberek, akik ilyen körülmények között vannak, és hiába van az ombudsmani jelentés évről évre leadva és bemutatva, hogy mennyire jó lenne ebben a kérdésben előrejutni, semmi nem történik. Ezért tehát innen is szeretném azt üzenni, hogy a kormány fontolja meg, hogy továbbra is fenntartja-e azt a helyzetet, amit láthatunk a romatelepek ügyében, vagy éppen valamit kíván ebben tenni.
Az elmúlt négy évben nem látjuk a költségvetésben azokat a sorokat, ahol külön soron megjelenne, hogy a romatelepekre valamilyen forrást szánnának rá, vagy éppen szeretnének rászánni; ezért tehát azt gondolom, hogy nemcsak az európai forrásokra kell gondolni, hanem a hazai forrásokat is be kell vetni annak az érdekében, hogy valami változás történjen.
A másik nagyon fontos kérdés, hogy a foglalkoztatást is taglalja a beszámoló, és ott is azt lehet látni, hogy egyetlenegy dologban kegyetlen jól próbálják meg eltussolni a kormány oldaláról, hogy probléma van, az pedig a közfoglalkoztatottak adminisztrációs felduzzasztásával történik meg. Tehát a számok kegyetlen jól mutatnak mindenhol, mert a közfoglalkoztatottak létszáma valóban magas, viszont a tartós foglalkoztatásban ezeket az embereket nem lehet látni, és erre szintén kitér a beszámoló, hogy a tartós foglalkoztatást valamilyen szinten kezelni kellene. Persze ahhoz, hogy tartósan foglalkoztatni lehessen ezeket az embereket, mindenképpen fontos lenne, mondjuk, az oktatásban elindítani egy olyan dolgot, ami nem kizárja a romákat az oktatási helyzetből, hanem megpróbálja integrálni. Azért mondom, hogy kizárja, mert gondoljanak bele, most már lehet statisztikákat is látni, hogy azóta, mióta 18 évről 16 évre levitték a tankötelezettséget, mennyien kerültek ki 16 évesen a nagyvilágba, és minden felkészültség, iskolai végzettség nélkül, tudás nélkül kerültek ki. Kódolva lehet látni és kódolatlanul is, hogy ezek a fiatalok nem lesznek másra, mint segélyre ítélve.
Én tehát azt gondolom, hogy az oktatásban ott kellene elsőként hozzányúlni az oktatási kérdésekhez, hogy ezzel a kérdéssel akarnak-e valamit kezdeni, mert ha kellőképpen ezt a kérdést tudják kezelni, akkor azt gondolom, sokkal kevesebb lesz, aki segélyre fog rászorulni. Az oktatás másik része: nagyon sokszor lehet látni, és nem ide tartozik, a 2015-ös beszámolóhoz, de azért ’16-ban láthattuk az Európa Tanács egy bizottságának a jelentését, ahol leírták azt éppen az elmúlt hetekben, hogy rendszerűvé vált a diszkrimináció Magyarországon a romákat illetően.
Innentől kezdve, ha az Európa Tanács egy szakbizottsága ezt leírja, akkor azt gondolom, hogy már megvolt ez 2015-ben vagy még előtte is megvolt ez a rendszerszerű diszkrimináció. A kérdés az, hogy az oktatásban, amire egyébként akár az ombudsmani jelentés, akár pedig ez a bizonyos Európa tanácsi beszámoló is rámutat, mit kívánnak tenni azzal a helyzettel, ahol az oktatási szegregáció direkt vagy indirekt módon létrejön; akarnak-e vele valamit kezdeni, vagy ott hagyják ebek harmincadjára azt a kérdést, és majd el fogja dönteni az élet, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel.
Most mondom: ha azok a gyerekek továbbra is ott lesznek hagyva, akkor szintén tanulatlan népcsoporttá válhat a roma közösség nagy része, és segélyezetté fog válni. Ezért tehát azt gondolom, mindenképpen hozzátartozik az, hogy ebben a kérdésben is kell valamit tenni, és az ajánlás ebben is mutatja a maga problémáit, és az ombudsman úr teljes mértékben rávilágít, illetve az említett nemzetközi szervezet is.
Utolsó észrevételem a Roma Koordinációs Tanácsra vonatkozik, amiről szó volt itt: szeretném jelezni, hogy nem független koordinációs tanácsról van szó, ami működik, mert abszolút össze vannak válogatva azok a civil szervezetek, akik beköthetőek a Fideszhez, és innentől kezdve nem tudnak olyan igazán konstruktív és jól megfogalmazott kérdéseket feltenni, mert a kormányzat megmondja, hogy mit kell mondaniuk.
Tehát ezért a társadalmi kontroll és a civil kontroll szerepe nagymértékben hiányzik a különböző programok kapcsán, ezért tehát nagyon fontosnak tartanám azt is, hogy az ombudsmani jelentés mellett a civil kontroll szerepét is próbáljuk meg erősíteni, mert a civilek támogatása is egyre rosszabb és egyre kaotikusabb, ezért tehát ebben is mindenképpen a kormányzatnak kell valamit tenni, mert ha nem tesz, akkor a jelentések hiába születtek meg, és hiába van ombudsmani tájékoztató, soha nem fogunk igazán ezekkel a problémákkal megküzdeni. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me