BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt fideszes Képviselőtársaim! Felháborítónak és cinikusnak tartom a hozzáállásukat, hiszen a korábban elmondottakhoz képest a jelent meg itt a bizottsági üléseken, hogy önök próbálnak amögé bújni, hogy az ideiglenes alkalmazást beletették, összegző módosító javaslatként ez megjelenik, és úgy vélik, hogy a nemzeti önrendelkezésünk szempontjából ezzel a dolog el van intézve, és kifelé azt próbálják kommunikálni, hogy természetesen önök ebben az ügyben is egy szabadságharcot vívnak, és megvédik a nemzeti érdekeket.
A valóság azonban gyökeresen szemben áll ezzel, és örömteli az, hogy a Fenntartható fejlődés bizottságának véleménye is ilyen irányban mutatkozott meg, és Bencsik János kormánypárti képviselőtársunk felszólalása ebből a szempontból mindenképpen üde színfoltnak számít, és én bízom benne, hogy lesznek még olyanok az önök padsoraiban, akik hasonlóan fogják majd a szavazás során is kinyilvánítani a véleményüket. Hiszen rendkívül cinikus és álságos az az érvelés, hogy beteszik ezt a módosító javaslatot, kicsit változtatnak a határozati javaslat szövegén, és akkor azt gondolják, hogy lehet azt tálalni a közvélemény felé, hogy végül is az Országgyűlés megtette, amit megtehetett, meg majd úgyis csak a későbbiek során fognak eldőlni az érdemi kérdések.
Nos, ez nem így van. Hiszen végleges a szöveg, érdemben már nem fog az változni, úgyhogy ilyen módon most lenne arra lehetőség, hogy egy határozott nemet mondjunk erre az egyezményre, ugyanis az élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi, egészségvédelmi szempontból rendkívül káros hazánkra nézve, de említhetném a munkajogi garanciák szűkülését, vagy éppen azt, hogy a multinacionális vállalatokat fogja helyzetbe hozni, és a magyar kis- és középvállalkozások szempontjából is nagyon negatív következményei lesznek ennek a szabadkereskedelmi egyezménynek, ha hagyjuk azt, hogy ez életbe léphessen.
Mi, jobbikosok ezt nem szeretnénk hagyni, és látni lehet azt szerencsére, hogy európai szinten vannak olyanok, akik határozottan ezt az álláspontot képviselik. Nagy tüntetésekre került sor Nyugat-Európában, de megjegyezném, hogy hazánkban is 107 civil szervezet, köztük a Zöld Válasz civil szervezet eljuttatott a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz egy felhívást, amiben arra kérték a kormányt, hogy ne támogassák az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. És persze lehet itt játszani a szavakkal, meg lehet azt mondani, hogy végül is az ICS nem ugyanaz, mint az ISDS, és akkor majd a TTIP-ben is ez ilyen módon jelenhet meg, nos, ez is egy álságos érvelés. Az állam-befektető vitarendezési mechanizmus érdemben nem változott az átfogó kereskedelmi és gazdasági beruházásban, a CETA-ban, tehát a korábbiaknak megfelelő üzenetet tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a multik perelhetik a nemzetállamokat, és önök most, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, többségükben e mellé az egyezmény mellé kívánnak odaállni elképesztő és felháborító módon.
És igen, tisztelt Hörcsik képviselőtársam, bizony mi azt mondjuk, hogy ez a TTIP-nek, az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásnak az előszobája, és az, hogy ilyen módon érvelnek ebben a vitában, egyértelműen mutatja azt, hogy majd a TTIP esetében is a végén ez lehet az önök álláspontja, de bízunk benne, hogy 2018-ig kitolva a tárgyalásokat akkorra már egy Jobbik-kormánya lesz az országnak, és mi meg fogjuk akadályozni azt egy komoly választópolgári felhatalmazás alapján, hogy ez így történhessen. Mert ha önökön múlik, akkor biztos, hogy támogatni fogják ezt az egyezményt, ez a napnál is világosabb, viszont szomorú az, hogy az elmúlt évek során kettős beszédet folytattak. Nem először egyébként, tehát számtalan példát lehetne felhozni azzal összefüggésben, hogy hányszor és hányszor tették meg ezt, és mindig azt mondták, hogy ott kell ülni a tárgyalóasztalnál, de aztán majd meglátjuk, hogyan fognak alakulni ezek a megállapodások, és a végén ki fogjuk tudni fejezni a véleményünket.
Igen, minden esetben az történt egyébként a szocialista-szabad demokrata kormányok idején és a fideszes kormányok idején is, hogy ez volt az érvelés, ezt adták el a magyaroknak, és aztán a végén minden egyes olyan javaslatot támogattak - gondolok itt, mondjuk, a lisszaboni szerződésre is -, ami szuverenitásunk, nemzeti önrendelkezésünk szempontjából rendkívül káros volt. Egy különbség van azért a kettő között, hiszen a lisszaboni szerződés szövegét többségében az országgyűlési képviselők nem ismerték akkor, amikor igennel szavaztak 2007-ben, most viszont a CETA esetében azért előttünk van az, hogy miről is van szó. Így aztán még inkább felháborító és elfogadhatatlan az, hogy végül is, bár vannak ellenhangok, és ennek örülni lehet, de a kormánynak és az önök erős embereinek, úgy tűnik, hogy egyértelműen az az álláspontja, hogy ezt támogatni kell, és ilyen módon megadják a szükséges felhatalmazást az illetékes személyeknek az aláíráshoz.
Ez egy rendkívül jelentős visszalépés a korábbi határozati javaslathoz képest, amit néhány hónappal ezelőtt fogadtunk el itt az Országgyűlésben, és amely kimondta azt, hogy igen, érvényesíteni kell akár a GMO-ügyben, akár az állam-befektető vitarendezési mechanizmus kérdésében Magyarország érdekeit, és ilyen hozzáállással kell a CETA ügyénél majd az álláspontot kialakítani. Hát nem ez történt. Számtalan amerikai vállalatnak van kanadai leányvállalata, tehát ez is alátámasztja azt az érvelést, amit szerencsére Magyarországon is egyre többen fogalmaznak meg, és komoly megmozdulásokra lehet véleményem szerint számítani a jövőben is, hogy bizony a TTIP-nek megágyaz ez az előttünk fekvő megállapodás, melynek a tárgyalásai egyébként ugyanúgy átláthatatlanok voltak, mint az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás esetében is.
(19.10)
És még egy dolgot ki szeretnék emelni: amikor itt volt a kereskedelempolitikáért felelős biztos asszony, uniós biztos asszony, Cecilia Malmström, akkor ő elképesztő módon azt mondta, hogy persze, nagy tüntetések zajlanak szerte Európában, de a többség nem vesz részt ezeken a megmozdulásokon, tehát lényegében azt lehet mondani, hogy az európaiak támogatják ezt a kereskedelmi megállapodást. No, ez is egy cinikus és álságos érvelés, és én bíztam benne, hogy a Fidesz majd nem ilyen hozzászólásokkal fog megjelenni a vitában, de sajnos csalódnom kellett. Vállalni kellene ezzel szemben azt az önök szerint megfogalmazott kockázatot, szerintünk pedig a nemzeti önrendelkezésünkért való kiállást, hogy igenis, a kormány határozottan nemet mondjon a CETA-ra, már csak azért is, mert éppen Hörcsik képviselőtársunk utalt rá, hogy csak konszenzussal lehet elfogadni. Meg kellene ezt akadályozni mindenképpen, és még egyszer aláhúznám, sajnos mi már korábban megmondtuk, hogy igazunk lesz, és a kormánynak és a kormánypártoknak végül ez lesz az álláspontja.
De én még azt kérem önöktől így, úgymond utolsó szó jogán, idézőjelben, hogy a holnapi szavazás előtt értékeljék ezt át, és bízom benne, hogy a fideszes képviselők többsége végül ahhoz hasonlóan fog szavazni, ahogy Bencsik képviselőtársunk is kifejtette véleményét. Mi, jobbikosok mindent megteszünk a CETA-val szemben. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me