FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Noha korábban a kormány 2018-ra ígérte a Nemzeti alaptanterv megváltoztatását, nemrégiben ön, tisztelt Palkovics László államtitkár úr, arról beszélt, hogy az új Nemzeti alaptanterv leghamarabb csak a 2019-es tanévtől léphet majd életbe. Tudjuk, hogy ez egy nagyon komoly feladat, mely alaposságot és körültekintést igényel, mégsem tudjuk elfogadni, hogy újabb egy évig kell a diákoknak a jelenlegi, túlterheltséget eredményező NAT-ból tanulniuk.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan lehetséges az, hogy önök csak négy év után jöttek rá arra, hogy a Nemzeti alaptanterv jelenlegi tananyagmennyisége túl nagy terhet ró mind a diákokra, mind a pedagógusokra? Az elmúlt években ugyanis figyelmen kívül hagyták a problémákat, amelyekkel egyébként mindenki tisztában volt. Amíg a Jobbik, számos szakmai szervezet és még maguk a tanárok is évek óta hangsúlyozzák az újragondolás szükségességét, addig a kormány tagadta a problémát.
Sokszor elmondtuk, hogy a tananyag feldolgozhatatlan mennyisége és az aránytalanul magas óraszámok következményeként túlterheltség jelentkezik, amely egyaránt érinti a diákokat és a tanárokat is. Székely László, az alapvető jogok biztosa is kiemelte egyik jelentésében, hogy fontosnak tartaná a tanulók leterheltségének átfogó vizsgálatát. Emellett figyelmébe ajánlom a diákparlamentek jegyzőkönyveit is, amelyekből szintén kiviláglik a lényeg. A legtöbb panasz arról szól, hogy túlterheltek diákok.
A heti öt testnevelésóra és az egyéb változtatások miatt egyes iskolákban elképesztő órarendek készültek. Egy másodikos kisdiáknál előfordul, hogy egy nap 7 órája van, egy héten pedig 27. Másodikosként 27 óra! De egy 15-16 éves középiskolás akár 40 órát is eltölt hetente az iskolában. Ön szerint ilyen körülmények között lehetséges pluszban az érettségire való felkészülés, a szabadidős, különórás tevékenységek végzése, a sportolás vagy akár az előírt kötelező önkéntes óra teljesítése?
Tisztelt Államtitkár Úr! Egyértelműen az önök felelőssége az, hogy az új NAT miatt éveken keresztül túlterheltek voltak a diákok. Önök nemcsak a Jobbik, de például a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének szavait sem hallották meg, miszerint nemcsak a házi feladatok mennyisége okozhat problémát a gyerekeknek, de a kötelező óraszámok is magasak a magyar köznevelésben. Sőt, tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy amikor már odáig is eljutottunk, hogy a tanárok többek között a túlterheltség miatt hangot adtak elégedetlenségüknek, önök nem átallották azt hazudni, hogy a tanárok csak azért vannak az utcán, mert fizetésemelést akarnak.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor kérnek elnézést a diákoktól, tanároktól, mert önök évekig nem merték bevállalni azt, hogy túlméretezték a Nemzeti alaptantervet? Mikor kérnek bocsánatot azért, mert önöknek fontosabb volt a saját büszkeségük, mint a diákok túlterheltsége? Miért nem képesek tartani a 2018-as céldátumot az új NAT bevezetésére? Ezáltal előidézik azt a helyzetet, hogy újabb egy évig mérhetetlenül sok tananyagot zúdítanak a diákokra. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me