FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A rendszerváltásig a Fertő tó vidéke az elzártsága következtében ugyan megőrizte természeti értékeinek érintetlenségét, azonban a térség megközelíthetetlensége a fejlesztéseknek is akadálya volt. A Fertő-táj fejlesztésére érdemben csak a rendszerváltást követően kerülhetett sor.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A legjelentősebb a források nagyságrendje, de a térségre gyakorolt hatását illetően is az Esterházy-kastélyegyüttes 10 milliárdos fejlesztése. Újabb korszakos fejlesztésként tavaly ősszel adtuk át a Fertő tavat megkerülő kerékpárúthálózat magyarországi szakaszát. Ehhez a magyar kormány 450 millió forint támogatása megteremtette a lehetőséget további 805 millió forintos uniós forrás elnyeréséhez. A Fertő tó körbekerékpározhatósága további térségbeli fejlesztési lehetőségeknek nyit utat.
Egy éve közel 1 milliárd forint összértékű projekt keretében megtörtént a Fertő tó nádasainak és a tómeder vízpótló csatornáinak a rekonstrukciója, így 76 kilométer hosszú szakaszon vált járhatóvá a Fertő víziút-csatornarendszere, ami Európában egyedülálló élőhely, természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű. Ez megteremti a vízi ökoturizmus meghonosításának egyedülálló lehetőségét is, de egyidejűleg szükségessé teszi a Fertő tó jelenlegi egyetlen megközelíthetőségének bővítését. A kizárólag csak erre a térségre jellemző ökoturisztikai karakter és kizárólagos látványosság erős és egyedi vonzerővé fejleszthető.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az Esterházy-fej-lesz-té-sekre, a korábbi nádas élőhelyes projekt eredményeire, valamint az elkészült kerékpárutakhoz kapcsolódó idegenforgalom élénkülésére tekintettel megalapozottnak tartjuk a vízi ökoturisztikai tevékenység térségbeli meghonosítását, fejlesztését, az odavezető utak kiépítését a Fertő tó páratlan élővilágának bemutatása céljából. Mindezt annak figyelembevételével, hogy a természeti élőhelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. A térségben élők és a magam meggyőződése is, hogy a természeti érték valódi értékként akkor működik, ha megmutathatóvá és elérhetővé válik. Így szolgálja a természetvédelem és a környezetvédelem a nevelés ügyét és a helyi gazdaságélénkítést, amiben a térségbeli önkormányzatok is lehetőséget látnak és partnerek is, például Hegykő és a többi település a Fertő tó csatornáihoz való lejutás lehetőségét mint környezetbarát infrastruktúra fejlesztését, továbbá az öko-víziturizmus elindítását. A víz megközelíthetőségét nagyon fontosnak tartjuk.
Tisztelt Államtitkár Úr! Számíthat-e a Fertő vidéke arra, hogy a térségbeli milliárdos fejlesztések turisztikai és gazdaságélénkítő hatékonyságának fokozására, a Fertő tó infrastrukturális, ökoturisztikai fejlesztésére is sor kerülhet, így a vízhez való le-jutásra is? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me