DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Elég sok témát érintett, úgyhogy engedje meg, hogy válaszoljak párra. A felújítással kapcsolatos ügyekben nem vagyok illetékes, úgyhogy hadd folytassam a többivel. Ami a helikopterrel kapcsolatos utalást illeti, sajnálom, hogy miközben önök rendre a magánéletre hivatkoznak, a magánélet védelmére, ugyanezt megtagadják a kormánypárti politikusoktól. (Bangóné Borbély Ildikó: Nincs magánélet! - Zaj az MSZP soraiban) Egyébként Rogán miniszter úr minden vonatkozó kérdésre már válaszolt, mint ahogy azt is elmondta, hogy a helikopter nem az ő tulajdonában van. Azt gondolom ettől függetlenül, hogy minden politikust, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki, megillet a magánélet védelme, különösen a családtagokat, akik nem közszereplők. (Kunhalmi Ágnes: Hány helikoptere van? - Zaj.)
Ami a Kehi-vizsgálatot illeti, ilyen vizsgálatot csak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a miniszterelnök, illetve kormánydöntés alapján lehet elrendelni. Azért tart fenn a kormány ilyen intézményeket, hogy felügyelje az egyes szervezetek működését, a szabályos működést. (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Ez máshol is bevett gyakorlat. Ha mindent rendben találnak, az mindannyiunk számára megnyugtató. (Zaj az MSZP soraiban.)
Ami a Magyar Nemzeti Bankot illeti, a Magyar Nemzeti Bank, amint ön is tudja, egy független intézmény (Derültség az MSZP és a Jobbik soraiban.), és én csodálkoznék rajta, ha a jegybank elnökének lakhatása bármilyen formában befolyásolná a tevékenységét. (Gőgös Zoltán: Nincs más ház Budapesten, ami bérbe adó? - Közbeszólás az MSZP soraiból: Az árfolyamnyereségből bérli?) Egyébként a jegybank működése ma már nyereséges, ez a 2010 előtti időszakról nem mondható el.
Ön a felszólalásának azt a címet adta, hogy alternatív valóság (Zaj. - Közbeszólások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.), ha jól emlékszem. Elég borús képet festett le az ország állapotáról, ezért engedje meg, hogy hozzak pár olyan intézkedésre példát, amelyek az emberek mindennapjait is érintik. Mindenekelőtt ma már több mint 600 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Hol? - Gőgös Zoltán: Meg Londonban.), a KSH legfrissebb adatai szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon.
Arra kérem önöket egyébként, hogy ne sértegessék azokat a magyarokat, akik külföldön megállják a helyüket. (Bangóné Borbély Ildikó egy kis piros játék helikoptert nyújt át Dömötör Csabának. - Nagy taps az MSZP soraiban.)
(13.20)
Ezzel párhuzamosan három és fél éve növekednek a reálbérek, 2016 első hét hónapjában 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek, ami azt jelenti, hogy az éves jövedelmek közel egyhavi keresettel nőttek. Ezek a legfontosabb makromutatók, de ezek önmagukban mit sem érnek, ha a magyarok nem érzik a bőrükön azt, hogy a gazdaság stabil lábakon áll. Ezért fontos az, hogy 2010-15 között 73 500 forintról 111 ezer forintra nőtt a minimálbér, és az egészségügyi dolgozók, illetve a pedagógusok épp ezekben a napokban kaphattak emelt bért. (Moraj az MSZP soraiban.)
Ami az egészségügyi dolgozókat illeti: a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére két ütemben 207 ezer forinttal növekszik, az ápolók bére pedig több év alatt 65 százalékkal. Azért kérem, hogy ezt vegyék figyelembe, mert tavasszal nekem úgy tűnt, hogy önök is szívükön viselik a magyar egészségügy sorsát. A rendvédelmibéremelés is folytatódik, ami 2013-ban indult. Összességében több év leforgása alatt 50 százalékkal több bért vihetnek haza a rendvédelmi dolgozók. Több pénzt vihetnek haza a járási hivatalokban dolgozók is, miközben a kormányhivatalokban dolgozók bére január 1-jétől emelkedik.
(Az elnöki széket Kövér László,
az Országgyűlés elnöke foglalja el.)
A felszólalását azért is köszönöm, mert több kérdést említett, de azt nem nagyon mondta el, hogy az LMP mit tenne akkor, ha kormányra kerülne. Van itt egy súlyos kérdés, van egy dolog, ami nagyon ijesztő. (Nagy zaj az ellenzéki oldalon.) Önök egyre többet utalgatnak arra - ha megengedi, befejezném -, hogy radikális adóemelésre kerülne sor, ha kormányra kerülnének, különös tekintettel az szja-kulcsra, amit éppen a kormány csökkentett 15 százalékra. Ez azt is jelentené, hogy az átlagkereset körül keresőket önök 10 százalékkal nagyobb kulccsal sújtanák. Ez azt is jelenti, hogy már az átlagkereset környékén több mint 20 ezer forinttal csökkentenék a nettó béreket. Olyan javaslat ez az LMP-től, ami veszélyes és a középosztályra nézve káros, éppen ezért elfogadhatatlan.
Bármit is javasol az LMP, a kormány ki fog tartani az adócsökkentés politikája mellett. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Zaj az ellenzéki oldalon. - Gőgös Zoltán: És a benzin mennyibe kerül?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me