DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Abban a szellemben válaszolok önnek, ahogy ön értelmezi a házszabályt. Mert amit itt leírt, az teljesen más. Abban egy kérdés stimmel, hogy valójában a népszavazáshoz mi a viszonyunk, a földügyekben lehet-e népszavazást tartani vagy nem. Itt mindent megemlít egyébként, hogy mikor indult a földprogram, hogy indult a földprogram, miért jó a földprogram, mi van az új törvénnyel, az EU-csatlakozás óta mi történt, a tőke szabad áramlása.
Ne haragudjon, mindig fölhívom a figyelmét: ez egy teljesen másik műfaj. Az interpellációban ön nem tudja előadni azt, amit szeretne mondani, hanem leírja időben, benyújtja, és arra válaszol a válaszadó személye. A miniszterelnök úr nem azért ruházta át a Földművelésügyi Minisztériumra ezt a választ, mert ön a népszavazásról kérdezett, hanem azért ruházta át, mert a leírt szövegben a földforgalmi törvényről kérdez, a földprogramról kérdez, annak alkotmánybírósági kontrolljáról kérdez, és minden egyéb másról kérdez. Mellékesen, nem tagadva, megemlíti a népszavazás kérdését is. Csak szerettem volna tisztába tenni, hogy miért van ez így. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.) Ez az egyik.
A másik, ami nagyon érdekes, úgy kezdi az interpellációját, hogy a Fidesz láthatóan nem akarta, hogy népszavazás legyen - nem olvasom föl szóról szóra. Hát, kedves képviselő úr, nem a Fidesz nem akarta, meg nem a kormány, hanem a nép nem akarta. Mert önök nem voltak képesek 200 ezer aláírást összegyűjteni, amivel már egyébként lehet egy érvényes népszavazást tartani. Azt meg azért, finoman szólva, viccesnek tartom, hogy megpróbálja összehasonlítani a 180 ezer, nagy nehezen, fél év alatt összekapált aláírást a 3 millió 300 ezer leadott szavazattal. Azért, azt gondolom, minimálisan van a kettő között különbség.
De ha már volt olyan szíves, hogy földügyeket megemlített, így én kihasználom az alkalmat, hogy elmondjam önnek, hogy közel 30 ezer földműves vásárolt a földértékesítési programban, akiknek közel egyharmada fiatal gazda, és nagyon örülök annak, hogy a kormány támogatásával, a gazdák egyetértésével sikerült a földértékesítési programban közel 200 ezer hektár termőföldet a magyar gazdák kezébe adni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me