LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a kérdését tisztelt képviselőtársamnak. Azzal kezdem, hogy a fölvetett problémák és nehézségek megvitatására, remélem, alkalmat találunk, amikor a korábbi vitanaphoz hasonlóan - ígéretünkhöz híven - most is vitanapot kezdeményezünk a kormány nevében a 2014-20 között felhasználható európai uniós források sorsát, illetve a felhasználás rendjét illetően.
Az LMP-frakció fölvetésére én egy negyedéves jelentést készítettem, amit minden parlamenti képviselőtársamnak szándékaim szerint eljuttattam, amelyben részletesen beszámolunk a pénzügyi helyzetről és a kötelezettségvállalások állásáról. Szeretném jelenteni először is az Országgyűlésnek, hogy Magyarország számára 2014 és ’20 között 8900 milliárd forint áll rendelkezésre; egy év alatt a korábbi három és fél éves 60 százalékkal szemben - tehát korábban három és fél év alatt 60 százaléknyi pályázatot írtunk ki - kiírtuk a 8900 milliárd forintnak a 71 százalékát pályázatra, a 8900 milliárd forint 71 százaléka hozzáférhető, sőt 3500 milliárd forintos kötelezettségvállalás is történt. 2017. március végéig a teljes keret hozzáférhető minden magyar pályázó számára.
Korábban hosszú évekig húzódott a pályázatok kiírása, szégyenszemre Magyarország még 2015 decemberében is írt ki pályázatokat, a 2007-es pályázati ciklus megnyitása után majdnem tíz esztendővel. Ez még egyszer nem fordulhat elő, ezért a kormánynak és az Országgyűlésnek közös célja, hogy minél hamarabb a fejlesztési kereteket megnyissa. Tehát először is van egy időnyomás arra, hogy minél hamarabb hozzáférhetővé váljon a pénz, mindannyiunknak ez az érdeke.
Ugye, Európában nagy vita zajlik a kohéziós pénzek sorsáról, minél lassabban és minél nehezebben hívjuk le ezeket a pénzeket, annál nagyobb veszélyben vannak azok részéről, akik nettó befizetőként számon kérik ezeknek a pénzeknek a felhasználását, és megpróbálják bebizonyítani, hogy ezeknek a közös pénzügyi alapoknak nincs értelme és szüksége. Tehát a kormány az Európai Bizottságtól folyamatosan nyomás alatt van a gyors kiírás érdekében. Ma a V4-ek közül az elsők között vagyunk, 20 százalékkal több pénzt írtunk ki, mint amennyit a mögöttünk járó Csehország.
Változtattunk azon is, hogy hogyan kerüljön összeállításra a pályázati fölhívás. Én megértem, akceptálom, és az észrevételek nagy részét el is tudom fogadni, amit képviselőtársam mond, de szeretném fölhívni arra a figyelmét, hogy külön gondot fordítunk arra, hogy a pályázati fölhívások előtt széles körű társadalmi egyeztetés legyen, sőt 30 napon keresztül a pályázat megjelenése után mindenki megnézheti a pályázatot, és hozzá is férhet ehhez. Kiiktattuk a pályázatírókat ebből a rendszerből, nincs semmi olyan pluszelőny, amit egy pályázatíró biztosítani tud, legyen szó akár civil szervezetről, önkormányzatról vagy gazdasági vállalkozásról.
Szeretném fölhívni arra is a figyelmét, hogy megszüntettük a korábban átláthatatlan pályázatértékelési rendszert, ma egy teljesen transzparens pályázatértékelési rendszer van, 2300 állami tisztviselő értékeli a pályázatokat olyan kiválasztási rendszerben, amely teljesen követhető, és felelősség vállalására van lehetőség a pályázatok elbírálása és értékelése alapján.
Ezeket azért mondtam el, képviselőtársam, mert szeretném, ha érzékelné, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb megnyissa a forrásokat, minél nagyobb társadalmi konszenzus legyen a pályázati kiírások tartalmát illetően. És igen, utána is módosítunk még, mert azt szeretnénk, hogyha nem ragadnának benn pénzek az utolsó időszakra, nem lennének fölhasználatlanul források, hanem minél hamarabb jussanak el a civilekhez, az önkormányzatokhoz és a vállalkozásokhoz is azok a források, amelyek Magyarország számára meg vannak nyitva. Ezért van negyedéves egyeztetési mechanizmus az ipari és kereskedelmi kamarával; ezért vannak társadalmi egyeztető bizottságok a pályázati felhívások előtt; ezért van folyamatos konzultáció az önkormányzati szövetségekkel, például a területi operatív program pályázati kiírásait illetően.
Ezek után is lesznek módosítások, még a pályázat megjelenése után is, mert az a célunk, hogy minden pénz eljusson a kedvezményezettekhez, az Európai Unió által diktált bürokratikus feltételek ellenére is. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me