GŐGÖS ZOLTÁN,

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN,
GŐGÖS ZOLTÁN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleménynek ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Először is szeretném köszönteni a páholyban helyet foglaló solymári polgárokat, akiket ennek a törvénynek az ilyen formában való elfogadása nagyon-nagyon nehéz helyzetbe hoz, és egy olyan, több éve zajló pereskedésben teszi tönkre a lehetőségeiket, ami szerintem nem elfogadható. Ezért is küldtek egy ajándékot a képviselőknek, elsősorban természetesen a kormánypárti képviselőknek, amit államtitkár úron keresztül juttattam el. Néhány darab itt van belőle (Különböző színű pap-rikákat mutat fel.), ez csilipaprika, aminek termesztése ebben a térségben nagyon jó színvonalon és nagyon jó minőségben zajlik.
(11.10)
Minden frakció megtalálható ezen a tálcán is. Úgy gondolom, az ellenzéki képviselőket erről nem kell meggyőzni, úgyhogy én ismét a kormánypárti képviselők bölcsességére szeretnék apellálni az 1 órakor kezdődő szavazás előtt.
De hogy mi is a probléma ezzel a történettel: annak idején, amikor ez a törvényjavaslat bekerült a parlament elé, már akkor nem támogattuk, és jeleztük, hogy egy 1992-ben elindult folyamatot egy ilyen típusú vágással, így lezárni, hogy nem veszi figyelembe, hogy bizonyos területeken még nem ért véget ez a folyamat, nem lehet megcsinálni. Annak idején lehetett vitatni, hogy az a kárpótlási rendszer, amit abban az időben alkotott a rendszerváltás utáni első kormány, jó-e vagy sem, de abban általában konszenzus volt, hogy annak a végrehajtását senki nem próbálta megakasztani, senki nem próbálta ellehetetleníteni a jogos igényeket.
Azon már lehetett annak idején vitatkozni, sokat is vitatkoztunk, én gyakorló gazdálkodóként is tapasztaltam, hogy a kárpótláson keresztül milyen szinten keveredtek bele a földtulajdonviszonyokba olyan szereplők, akiknek igazából semmi keresnivalójuk nincs ott, de ez egy másik történet. Ennek az volt az oka, hogy mindenfajta kártalanításért kapott kárpótlási jeggyel lehetett földet szerezni. És most is mondom, hogy ennek a törvényjavaslatnak alapvetően nem az a baja, hogy az ilyen típusú nepperekhez jutott kárpótlási jegyeket kiszedi a rendszerből, és azt mondja, hogy próbáljanak esetleg más vagyontárgyhoz jutni, ami igazából nem létezik. Tehát azért azt is látni kell, hogy a kormány ezzel ki is üresíti a saját maga által megalkotott kárpótlási jegyet.
De visszatérve a problémára, az a baj, hogy itt még első helyi kárpótoltak ügye sem zárult le, tehát az egyes földalapos történetből Solymár és Pilisszentiván a mai napig nem tudta érvényesíteni a jogos akaratát. Ez azt jelenti, hogy itt nem arról van szó, hogy spekulánsok szeretnének földterületeket szerezni, hanem az őseik jussát próbálnák visszaszerezni azok az ottani gazdálkodó emberek, akiknek ezekre a területekre óriási szüksége lenne. Egy évvel ezelőtt már beszéltünk velük erről. Akkor nekem azt jelezte a minisztérium, hogy igazából most már úgy tűnik, hogy minden lezárul, és ki lesznek jelölve azok a területek, amik alapján ez az általuk igényelt kárpótlás lehetségessé válik.
Sajnos, ebben az egy évben még mindig tovább húzódott a dolog. Nyilvánvaló, hogy akadályoztatás elsősorban az ellenérdekelt fél részéről volt, azért, mert komoly európai uniós támogatásokat lehet kapni a földekre. Nem akarom ragozni azt, hogy ez milyen esetekben jön még elő. Lesz még a héten sok agráros vita, majd ott megvitatjuk, hogy hogyan is nézett ki itt a földbérbeadás utáni európai uniós támogatás igénylése meg az eladások utáni támogatás igénylése, hogyan lesz ennek a végrehajtása. Tehát ebbe ezt most nem keverném bele. Ezt csak azért mondtam el, mert nyilvánvalóan ez nehezíti ennek az ügynek a lezárását, de előbb-utóbb ez az ügy valamilyen módon nyilván ott is véget ért volna, reményeink szerint úgy, hogy a kárpótlásra jogosultak megkapták volna a saját maguk által igényelt területeket.
A köztársasági elnök úr is jelezte, hogy itt nincsen rendben a dolog, amin csodálkozunk, hogy miután tisztán alkotmányos problémákat vázolt fel, miért a visszaküldést választotta. Ugyanis azt tapasztaltuk már, hogy képviselőtársainkat nem szokta meghatni az általuk választott köztársasági elnök ilyen irányú panasza. Most még szerencse, hogy ebben az ügyben egy-egy ponton csak sikerült a köztársasági elnöknek meggyőzni önöket, konkrétan a természetvédelmi területek és a szövetkezeti tulajdonban lévő területek kapcsán, de abban az ügyben, ami az egyes alapos kárpótoltak megoldását jelentené, ez nem ad megoldást.
Lett volna még idő a napokban arra, hogy az ott megalakult érdekegyeztető tanács bevonásával egy normális módosítóval egy végleges megoldást csináljanak - ezt nem voltak hajlandóak megtenni. Tegnap kifejezetten kértem, hogy halasszuk el ennek a törvénynek a vitáját, még belefértünk volna abba a határidőbe is, ami a köztársasági elnök visszaküldése után van - ezt önök gondolkodás nélkül leszavazták.
Valamennyien megkapták azt a kérelmet, amit az érintett kárpótoltak közössége küldött el önöknek. Nem tudom, ki olvasta el. Én azt javaslom mindenkinek, hogy az 1 órás szavazás előtt azért olvassák el. Nem hiszem, hogy magyar parlamentnek joga van két települést ilyen lehetetlen helyzetbe hozni. És ha nagyon-nagyon megnéznénk, valószínűleg több is van, de igazából őket érinti a legkeményebb módon ez a történet.
Én újfent arra biztatnám és arra kérném önöket, hogy 1 órakor, ha szavazunk, nyomjanak nemet ezen törvényjavaslat végszavazására, ugyanis akkor ez a törvényjavaslat így nem lép hatályba. Nagyon gyorsan kezdjék meg az egyeztetést az érintettekkel, hogy ne legyen olyan helyzet, hogy arra egyértelműen jogosultak kimaradjanak a jogos kárpótlásból.
És még egyszer mondom, senki nem mondja, hogy azokat a kárpótlási jegyeket, amik már nem tudjuk, hogy hányadik kézen-közön kerültek, elsősorban spekulánsok kezébe, ne lehessen földvásárlásra használni. Ezt nem kérik az érintettek sem, és ezt nem mondjuk mi sem. De nem lehet a gyereket a fürdővízzel kiönteni, és nem lehet olyan megoldást találni, hogy ha valaki a homlokára csapott valamikor május körül, konkrétan Lázár miniszter úr, és egy önálló indítvánnyal úgy döntött, hogy akkor einstand, és akkor mindent lerendezünk. Én még egyszer nagyon kérem a tisztelt Házat, hogy fontoljuk meg ezt a kérdést, mert ez mindenkinek a lelkiismeretén szárad. Ne hozzuk ilyen helyzetbe ezt a két települést, attól függően, hogy ez most kinek a területe vagy kinek nem, de valamennyiünk érdeke, hogy ilyen tüske ne maradjon benne a magyar jogalkotás rendszerében egy ilyen probléma után.
Nem valószínű, hogy még egyszer szót kérek, mert szólhatnék a frakció nevében is, de azt ajánlom a figyelmükbe, hogy akik itt vannak, azért jöttek el, hogy a személyes (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) jelenlétükkel is megerősítsék ezt a dolgot. Kérem önöket, hogy az 1 órás szavazásnál ne szavazzák meg ezt a törvényt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me