DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kehes, azaz beteg - talán nem kell annak mondani, aki a lovak betegségeivel kapcsolatosan rendelkezik ismerettel. Nem is akarom ezt a részét nagyon erőltetni a felszólalásnak, hiszen nem vagyok állatorvos, viszont a népnyelvben a kehes azt jelenti, hogy valami nincs rendben, gyengélkedik, rossz. Azért kehes ebben az értelemben ez a Kehi-ügy, illetve a Kehi-vizsgálatok közül az egyik ügy, mert bizony az egészségüggyel kapcsolatos.
Staudt Gábor képviselőtársam tárta fel az elmúlt héten azokat a vizsgálatsorozatokat, ami 66 ügyet tartalmazott, és amiben a Kehi indított korrupciógyanús ügyekben vizsgálatot. Az a 66 ügy, amely gyakorlatilag sehova nem futott ki, semmilyen kézzelfogható eredménnyel, csak a nyomozás megszüntetésével ért véget, ez a 66 ügy egyébként 55 milliárd forint kárértékben került megállapításra, tehát 55 milliárd forintnyi kár vagy összeg felkutatását mulasztotta el a hatóság.
No de ez annyiban érdekes számunkra, hogy talán emlékeznek még mindannyian, most már lassan egy tízéves esemény, hogy mit is jelentett annak idején Magyarországon a madárinfluenza. 2005 végén volt ez igazából slágerügy, amikor egyébként a Távol-Keletről jött madarak körében terjedő vírusról egyre több információt kaptunk. Idézek egy 2006-os nyári főcímet: „Az EU Nagy-Britanniában működő laboratóriuma megerősítette, hogy a H5N1 nagy fertőzőképességű, szélsőséges esetben az emberre is veszélyt jelentő madárinfluenza-vírus fertőzött Dél-Magyarországon.”
Nos, ezt a fertőzést Dél-Magyarországon felkapta a média, sorra jöttek a hírek, és egészen odáig jutottunk, hogy kialakult egy úgynevezett hype körülötte, teljes egészében mindenki magáévá tette. Ötszáz önkéntest oltottak be, így mindenki teljesen azonosult a vírus veszélyével. Emlékezetes jelenet volt, amikor Rácz Jenő akkori egészségügyi miniszter, Bujdosó László országos tiszti főorvos és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott egyenként oltatta be magát ezzel a vakcinával.
És persze ahol baj van, ott megjelennek azok, akik jól járnak a bajjal. Megjelent az Omninvest gyártó cég is, amely a leghatékonyabb, legjobb megoldást kínálta erre a hirtelen felkapott fertőzési lehetőségre. Az Omninvest már egyébként a H5N1 előtti években is jelentős állami támogatásokban részesült, miközben egyébként a cég önmagában offshore cégek közbeiktatásával kezelt közpénzeket, kapott közpénzeket és vállalkozott. Akkoriban nagyon érdekes volt a madárinfluenza mögötti vakcinagyártási szerződés mibenléte is, hiszen maga a cég a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól kapott 2 milliárd forintos támogatás keretében megbízás alapján gyárthatta ezeket a vakcinákat. Beindult a madár-influ-enzavakcina-biznisz, és egészen tartott addig, ameddig egyébként a média jelenlétének, illetve a médianyomásnak, valamint az ellenzéki kutakodásoknak köszönhetően az összeget vissza nem kellett fizetni.
Az ügy végül is oda futott ki, hogy a baloldalnak méltán megérdemelt süllyedését követően a második Orbán-kormány vizsgálatot kezdeményezett 2010-ben, és a feljelentés nyomán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az ő feltárása alapján feljelentéssel élt és az ügyet elindította, amelyet a NAV Bűnügyi Igazgatósága vizsgált; vagy legalábbis vizsgált volna, hiszen 2013-ban sikerült az ügyet úgy befejezni, hogy bizonyítottság hiányában megszüntették. Természetesen a Kehit nem lehet eltántorítani a jól felfogott céljaitól. Panaszt tettek, de a panasz sem fogott helyt, így a főügyészség végső soron megszüntette az ügyet, hangsúlyozom, 2 milliárd forintos kárértékkel. Jól mutatja, hogy az offshore szál sem volt igazából erős aduász ebben az ügyben, bár sokan elmondták, hogy ezzel is probléma van. Minden ment a maga rendjén.
Érdekes adalék megszokott módon egyébként a fideszes elszámoltatáshoz, hogy amikor ellenzéken ezt támadta, az Omninvest ügyét támadta a magát nemzetinek mondó kormány, addig kormányon ezt az ügyet nem vizsgálta ki teljes elkötelezettséggel, sőt 2013-ban már ő maga kötött szerződéseket az Om-nin-vesttel, amelynek egyébként - továbbra is úgy tűnik - nem teljesen sikerült a portfóliótisztítása, ami az offshore cégeket illeti. A jelenlegi kormánypárt tehát ellenzékben folyamatosan támadta ezt az állami milliárdos tételű beszerzést, aztán kormányon pedig nem is akarta kivizsgálni. A H5N1 vakcina-botrány intézési módja egyébként jól mutatja, mint cseppben a tenger, hogy mi történt a Kehi által vezetett, de kisiklatott korrupciós ügyek feltárásával, és ez csak egy ügy volt az egészségügy területéről. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me