DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú ideje várt törvényt fogadott el az Országgyűlés 2015-ben. A rendvédelmi feladatokat ellátó hivatásos állomány részére jelentősebb béremelés ezt megelőzően 2000 óta nem történt. A Fidesz-KDNP-kormány a 2010-es választásokat követően évek egyik kiemelt feladatának tekintette, hogy egy olyan államot teremtsen, amely az egyén helyett a közjó, a nemzet és a közösség érdekeinek szolgálatát tartja szem előtt. Ennek alapja a szilárd közjogi alapokon nyugvó jogrend, amelyet az Alaptörvény biztosít.
(9.40)
Az Alaptörvény többek között a rendvédelmi és honvédelmi feladatokat ellátó szervek alkotmányos helyzetét, működésük alapvető szabályait is rendezte. Így elmondható, hogy a rendvédelem szervezeti és intézményi oldala már kiépült, az államszervezet hatékony működését szolgáló személyzeti, közszolgálati rendszer kialakítása és a rendszerszerű működtetés feltételeinek további biztosítása, fejlesztése a kormány feladata. A cél, hogy hosszú távú és kiszámítható életpályák garantálásával stabilizálja a közfeladatot ellátó rendvédelmi állomány helyzetét, és biztosítsa számukra az őket megillető elismerést.
A költségvetésben folyamatosan biztosítjuk az új életpályarendszerekhez kapcsolódó kiadásokat, így látható, hogy kormányunk elkötelezett a rendészeti állomány tagjainak pénzbeli elismerésében. A jelenlegi törvényjavaslat egyik fő célja a 2017. január 1-jei illetményfejlesztés szabályainak meghatározása, amely a többlépcsős illetményfejlesztés következő lépése.
A törvényjavaslat másik célja, hogy új ellátási rendszert vezessen be a rendészeti és a honvédelmi állomány számára, amely a munka során bekövetkező rendkívüli események, élethelyzetek hatékony kezelését szolgálja. A baleset vagy betegség miatti hivatásos szolgálatra, illetve az adott szolgálati beosztásra való egészségügyi alkalmatlanság esetén nyújt egy biztonsági hálót a rendvédelem és a honvédelem területén dolgozó állomány részére.
Fontos továbbá, hogy az ellátási rendszer az állomány egzisztenciális biztonságát is erősíti a nyugdíjjogosultság eléréséig. A hivatásos szolgálat önhibán kívüli kényszerű elhagyása miatti jelentős egzisztenciális bizonytalanság kezelése érdekében a törvényjavaslatban szereplő szabályozás célja a hivatásos állomány korábbi jövedelmének pótlása. Ezen a területen további cél a foglalkoztatás biztosítása, amennyiben azt az érintett egészségi állapota lehetővé teszi. Ennek érdekében a rendvédelmi és a honvédelmi szerv kötelessége, hogy az egészségi állapotának megfelelő álláshelyet keressen az érintett részére.
Ennek az ellátórendszernek a szemlélete, hogy az állomány tagját lehetőség szerint bent tartsa a rendszerben, ami a közösséghez tartozás erejével segíti őt a bekövetkezett egészségkárosodás lelki feldolgozásában, és továbbra is a személy fontosságát erősíti. A törvényjavaslat szerint a rendvédelmi egészségkárosodási ellátás alapelveivel megegyezően a honvédek jogállásáról szóló törvénybe is beépítésre kerülnek a honvédelmi egészségkárosodási ellátás szabályai. A honvédek tekintetében a hivatásos és szerződéses állomány tagjaira egyöntetűen vonatkozik az új rendszer.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció elkötelezett a rendvédelmi és honvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya szolgálati feltételeinek javításában. Fontosnak tartjuk ezeket a változásokat, mert Magyarország biztonságának garanciái az állomány tagjai. Ennek fényében a Fidesz-frakció támogatja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a rendvédelmi és honvédelmi állomány további megbecsülését szolgálják. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me