KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjáról szóló határozati javaslattal kapcsolatban tolmácsolom nagyon röviden a Jobbik álláspontját.
Azért mondom, hogy nagyon röviden, hisz magának a határozati javaslatnak nincs olyan pontja, nincs olyan része, amely igazán vitára ingerelne. Tudjuk támogatni ezt a javaslatot, támogatjuk. Valóban egy hiánypótlásként is felfogható, és reményeink szerint is teljes konszenzussal fogja elfogadni ezt a javaslatot a Magyar Országgyűlés.
Emellett még felhívnám arra a tisztelt Ház, illetve a kormánypárti képviselők és a kormány figyelmét, hogy az emlékmű felállítása, illetve az emléknap bevezetése nagyon helyes, emlékeznünk kell a hőseinkre, a haditengerészekre is. Viszont vannak olyan dolgok, amelyekre szintén oda kellene figyelni. Gondolok itt a jelenlegi trianoni határainkon túl lévő hadisírokra. Erdélyben volt szerencsém meglátogatni néhány temetőt, Nagyváradon, Maroshévízen voltam, és az Ojtozi-szorosnál található sósmezei katonai temetőről is sok szó esett már. Méltatlanul bánnak a magyar hadisírokkal, illetve van, ahol nem is nagyon lehet felállítani emlékművet.
Tudom, hogy a két államnak van egy olyan megállapodása, amely a hadisírok gondozásáról szól, de ez a megállapodás nincs betartva. Gyakorlatilag nagyon rossz állapotban vannak a határainkon túli magyar hadisírok, és ezzel kapcsolatban is várnánk lépéseket a kormánytól.
Illetve ha már a haditengerészekről esik szó, akkor felhívnám a figyelmet arra is, hogy az első világháborúban harcoló osztrák-magyar hadiflotta utolsó főparancsnoka halálának 60. évfordulója jövőre lesz. Nemcsak hogy a hadiflotta főparancsnoka volt, hanem 24 évig Magyarország kormányzója is volt - Horthy Miklósról beszélek. Nagyon remélem, hogy a Fidesz-kormány az ő halálának 60. évfordulóját 2017-ben nem felejti el, és méltó megemlékezéseket szervez, hisz úgy gondolom, hogy a történelmi emlékezetünkben nincs a helyén kezelve Horthy Miklós személye, személyisége.
Véleményünk szerint példaként lehetne állítani a magyar fiatalok elé Horthy Miklóst. Mondom, a jövő évben lesz ez az évforduló. Mi természetesen támogatni fogjuk, ha a kormány ilyen lépéseket tesz. Ha pedig nem, akkor mi fogunk benyújtani ilyen javaslatot.
Összefoglalva, illetve visszatérve a határozati javaslatra, a Jobbik támogatni fogja ezt. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me