VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mali haderő műveleti képességei kialakítását és fejlesztését célzó kiképző művelet létrehozásáról 2013-ban döntött az Európai Unió, és akkor 15 hónapban határozta meg a mandátumát. Ezt a mandátumot 2014. április 15-én 2016. május 18-áig terjesztette ki, és ezt 2016. március 23-án 2018. május 18-áig meghosszabbította.
A kormány, fenntartva a 2013-ban tett vállalásokat, a Tanács határozatával összhangban az Európai Unió mali kiképző műveletében történő magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározattal en-gedélyezte a műveletben való részvétel további két évvel, 2018. május 18-áig való meghosszabbítását. Jelenleg három fő magyar honvéd szolgál e misszióban.
A kormányprogramban megfogalmazottak szerint hazánk támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt vállal az Európai Unió válságkezelő műveletében, nem csupán az európai kontinensen, hanem szolidaritásunk kifejezéseként korlátozott számban más földrészen is. Az EUTM Mali misszióban való magyar katonai részvétel megfelel e törekvéseknek.
Ennek alapján a kormány az Európai Unió mali kiképző műveletében történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározatban engedélyezte a Magyar Honvédség állományába tartozó legfeljebb 15 fő további feladatellátását, legkésőbb 2018. május 18-áig, illetve a művelet mandátumában meghatározott ideig, és így ez a három fő - két fő kiképző altiszt és egy összekötő főtiszt - a művelet harmadik politikai mandátumában is lehetőséget kapott, hogy tovább öregbítse a Magyar Honvédség misszióban szolgáló katonáinak hírnevét. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me