GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Csak egy reakcióm lenne Rubovszky képviselőtársamnak, bizottsági elnök úrnak, hogy én nem ismertem soha, semmilyen aláírást, hogy 700 ív, sőt pontosan azt vitattuk leginkább, hogy az íveket azért dobták ki, mert a gyűjtő személynél volt valamilyen azonosítási probléma, megmondom, hogy milyen például. Olyan, hogy - mondjuk, mondok egy nevet, nem ő volt - Kovács Jánosné, és miután a rubrika, amelyikbe be kellett írni a személyi azonosítót, nem annyi rubrika volt, ahogyan általában a személyi számnál leírják, hanem egy ilyen végtelenített számsornak volt kocka - mert ugye, oda mást is be lehetne írni, mert elvileg aláírást külföldi állampolgár is gyűjthet, az nincsen megtiltva, és neki más a honosítási papírjának a száma -, ezért nem írta be, hogy kettő, minden szám passzolt.
Én azt gondolom, hogy ha egy hivatal normálisan működik, akkor azért azt el lehet fogadni, még ha a komputer kihozza, hogy a kettes hiányzik csak, az összes többi meg passzol, csak mi azt kifogásoltuk, és ezért mentünk a Kúriára - de azt senki nem gondolta, hogy a Kúria öt nap alatt újraszámolja a 240 ezer aláírást, mert ez fizikailag képtelenség -, csak mi azért mentünk, mert azt mondtuk, hogy volt arra már példa, pont a választási eljárásban, amikor ajánlószelvénynél mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hogy attól még a választó akaratát figyelembe kell venni, ha egy számot elírt a személyi számában is. Tömegesen voltak ilyenek, tömegesen, még egyszer mondom, amivel a kilenc darab aláírást kidobták, azért, mert nem volt egyértelműen beazonosítható, és a 700 ív az pontosan…
Én soha nem mondtam, hogy mi azt elfogadjuk, azt mondtuk, hogy nem igaz, hogy ha egy íven van négy azonosításra alkalmas adat, abból csak egyetlenegyet vesz figyelembe a Választási Iroda, csak egyet, a személyi számot. Beírták a személyi számot, az nem passzolt, akkor ki van dobva, de ha megnézték volna, hogy ami még azon van, mert a születési évvel, a névvel meg az édesanyja nevével általában beazonosítható bárki (Az elnök csenget.), ehhez nem is kellett volna személyi szám. Tehát mi ezt vitattuk, és ezért mondjuk azt, hogy nagyon sok olyan aláírás került ki a rendszerből, ami szerintünk érvényes volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me