FARKAS SÁNDOR,

Full text search

FARKAS SÁNDOR,
FARKAS SÁNDOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Az Országgyűlés 2010-ben sarkalatos többséggel fogadta el a Nemzeti Földalapról szóló törvényt, amely meghatározza az állami földvagyon hasznosításának módozatait, és amely bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi az állami földek egy részének értékesítését. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2010 óta folyamatosan értékesített földeket, 2014-től pedig felgyorsult a 3 hektár alatti méretű földek értékesítése, 2015 őszéig, a „Földet a gazdáknak!” program földértékesítéseinek megkezdéséig mintegy 5 ezer darab 3 hektár alatti méretű földértékesítést hajtott végre a magyar állam.
2015 őszétől a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél folyamatosan jelentkező több ezer földvásárlási szándékra, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz ez irányú kezdeményezésére tekintettel a kormány nagyszabású földértékesítési programot hirdetett. Egy olyan programot, amely lehetővé teszi, hogy a föld valóban azé legyen, aki megműveli; a kis- és középbirtokos földművesek számára minden korábbi intézkedésnél hatékonyabban járul hozzá agrárgazdasági pozíciójuk megerősítéséhez, továbbá az állam számára nehezen hasznosítható, elaprózott területeket, nagyrészt magántulajdonnal érintett osztatlan közös tulajdonban álló földek állami tulajdoni hányadait juttatta az azokat ténylegesen megművelni képes földművelőkhöz, földművesekhez.
(17.20)
Az értékesítési program célkitűzése tehát a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek mindenkorinál jóval nagyobb arányú értékesítése, a nagyarányú földértékesítés célja pedig az, hogy a jelenleg életképes földműves gazdaságokat versenyképes családi gazdaságokká lehessen fejleszteni.
A kormány határozott célja a kisbirtok-nagy-birtok aránya 80-20 százalékos szintjének elérése, amelyhez nagyban hozzájárul a mostani program, hiszen az árverési vevők 65 százaléka 50 hektárnál kisebb, a vevők több mint 50 százaléka pedig 20 hektárnál kevesebb földet vásárolt.
A „Földet a gazdáknak!” program Magyarországnak a rendszerváltozás óta lezajlott legnagyobb és a gazdák szempontjából legsikeresebb állami földértékesítési programja. A 2015 októberétől 2016 augusztusáig tartó földértékesítési program során közel 20 ezer árverést bonyolítottak le a kormányhivatalok és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet munkatársai. Emellett több mint 35 ezer darab, 3 hektár alatti állami föld is nyilvános meghirdetésre került. Az árveréseken mintegy 180 ezer hektár föld került értékesítésre, míg a 3 hektár alatti méretű földekből közel 16 ezer hektár talált gazdára. Az értékesítésre meghirdetett földek közel 70 százaléka tehát elkelt. Fontos eredménynek tartjuk, hogy közel 30 ezer földműves szerezhetett tulajdont a program eredményeként.
A „Földet a gazdáknak!” program földértékesítéseinek lezárásával az állam tulajdonában több mint 1,6 millió hektár föld marad, amely szám a jövőben is folyamatosan növekedni fog, tekintettel arra, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet éves szinten körülbelül 2-2,5 milliárd forintot fordít állami földvásárlásokra.
Végül kiemelendő az is, hogy a földértékesítésből az állam számára keletkező 260-270 milliárd forintos bevételt a kormány, ahogy előbb is hallhattuk az expozéban, az államadósság csökkentésére kívánja fordítani, ezzel is elősegítve azt, hogy 2019-re az államadósság 70 százalék alá csökkenjen. Az államadósságcsökkentési célú felhasználása azonban nem érinti a Nemzeti Földalapról szóló törvényben meghatározott egyéb szakmai célokat, amelyekre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet folyamatosan felhasználja a keletkező földhasznosítási bevételeket.
Visszatérve néhány gondolatban arra, és néhány számadattal megerősítve, hogy a programban milyen eredmények voltak, milyen értékesítési árakon és milyen mértékben kerültek ezek a földek az új tulajdonosokhoz, erről néhány gondolatot. A program keretében közel 290 ezer hektár meghirdetett földterület mintegy 70 százaléka talált gazdára, 195 ezer hektárt értékesített az állam 1,4 millió forint/hektár átlagáron, amely a 2015. évi 850 ezer forint/hektáros országos átlagnak közel a duplája. Ebből is értékelhető, és azt hiszem, megállapítható, hogy ezek az értékesítések messze, mondhatnám azt, hogy a piaci árak fölött történtek, tehát az elherdálás, amivel sokszor érintenek, illetve támadják a kormánypárti képviselőket az ellenzékiek, nem valós megállapítás.
Az árveréseken és a 3 hektár alatti méretű földek nyilvános pályázaton történt értékesítése során mintegy 30 ezer földműves szerzett, illetve szerez földtulajdont. A 30 ezres vevőszám esetében, tekintettel arra, hogy a tulajdonbejegyzési eljárások még nem fejeződtek be, előfordulhat akár ezres nagyságrendben is az eltérés, többek között a visszalépések vagy a nem fizetések miatt. Erre vannak példás esetek sajnos jelen pillanatban is.
A fiatal gazdák kiemelkedően eredményesen szerepeltek az árveréseken, hiszen a vásárlók közül 1219 földműves 40 év alatti, akik összesen 2424 darab, mintegy 50 ezer hektár összterületű ingatlant vásároltak meg. Az árverési vevők 99 százaléka 150 hektár alatti területet vásárolt, ez több mint 8600 földterületet jelent. Az árverési vevők 65 százaléka 50 hektár alatt, 50 százaléka pedig 20 hektár alatt vásárolt, és mindössze 9 százalék az, aki 100 hektárt meghaladó területeken pályázott, illetve vásárolt.
Az árveréseken kialakult legmagasabb vételár elég eltérő volt, ezért az országban, a saját választókörzetemben is voltak kiugró esetek, de ezt a számot, ezt a kimagasló vételárat azért megemlítem, ami több mint 7,5 millió forint volt hektáronként. Az árveréseken részt vevő személyek átlagosan kettő darab ingatlant vásároltak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvénycsomagban a kormány lezárja a földárveréseket, az államadósság csökkentésére fordítja a várható 270 milliárd forintot, ez a beterjesztett csomagban megtalálható. 2016. október 10-éig a 3 hektár feletti földrészletek értékesítéséből az én számaim alapján összesen mintegy 63 milliárd forint került megfizetésre. A 3 hektár alatti területek értékesítése során összesen 4392 darab földrészlet tekintetében érkezett be a vételár, mindösszesen mintegy 5,3 milliárd forint értékben. Itt egy problémát meg kell említeni. Azt hiszem, a valósághoz hozzátartozik az, hogy a kereskedelmi bankok bizonyos nehézségre utalva próbálkoztak, próbálkoznak az időpontok, a határidők kitolásával, amit, úgy gondolom, nem engedhetünk meg, és ragaszkodnunk kell ahhoz törvényi szinten, hogy ezek a határidők betartásra kerüljenek, máskülönben ezek a földtulajdonosok árverések útján való licitálások során nem tudnak termőterületek birtokába kerülni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő két törvénytervezetet és az országgyűlési határozati javaslatot a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója támogatja, és kérem képviselőtársaimat, hasonló módon döntsenek a szavazásuk során. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me