BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Én az előző felszólalásomat azzal kezdtem, hogy megdicsértem, mert legalább maga végigüli a vitát, meg itt van. Néha már sajnálom is, amikor zárszámadás van ebben a parlamentben, mert próbálja védeni a mundér becsületét, aztán nincs kivel. (Korózs Lajos: Cserbenhagyják mindig!)
(15.50)
A kormánypárti képviselők nemhogy nem szólnak hozzá, be se jönnek a parlamentbe, hogy legalább segítenék önt ebben a feladatban.
Én egy kicsikét szeretnék majd a gyermekszületésszámra visszatérni, de előtte még egyetlenegy tétel: ez a mindennapos testnevelés bevezetése kapcsán adódik, amiről még néhány szót szeretnék ejteni. Ugyebár, ez a kormány volt az, amelyik bevezette a mindennapos testnevelést, hozzáteszem, mindenki támogatta, mivelhogy azt mondtuk, hogy a gyerekeknek mozogni kell. Ezzel semmi probléma nincsen, csak arról feledkeztek meg, hogy az infrastruktúrát mellé tegyék, úgy személyekben is, mint ahogy tornatermekben is. És akkor elindítottak egy nemzeti tornaterem- és tanuszodaprogramot, ami arról szólt - és itt kapaszkodjanak meg, államtitkár úr -, hogy éves szinten 3-3 milliárd forintot biztosítanak tanuszoda- és tornaterem-építésre. Azért mondom, hogy kapaszkodjanak meg, mert itt a gyerekeinkről beszélünk meg egy bevezetett intézkedésről, ami befolyásolta a gyerekeink életét, és közben több száz milliárd forintot költöttek el üresen kongó stadionokra az elmúlt években. És ez így volt a 2015-ös évben is, gomba módra építettük a stadionokat, lassan már ember nincs, aki bemenjen - tegnap átadták az MTK-stadiont, miniszterelnök urat sikeresen kifütyülték végre már, végre már, hogy egy stadionavatásnál ez is megtörtént.
Én csak annyit szeretnék, államtitkár úr, megkérdezni, hogy 2014 óta 78 létesítményt kellett volna felépíteni. Tudja, mennyi épült meg ebből? Tizenkettő darab. Még az sem épült meg, amit 2014-ben beterveztek meg amit 2015-ben beterveztek.
(Gúr Nándor elfoglalja helyét a jegyzői székben.)
Még az sem; tizenkettő darab. Igaz, hogy egy írásbeli kérdésemre azt írta a minisztérium, hogy tíz darab, csak a héten volt erről kérdés, és azóta valahogy még kettő megépült. Úgyhogy egészen tizenkettő tornatermet sikerült megvalósítani. Míg közben meg azt látjuk, hogy az üresen kongó stadionokra több száz milliárd forintot költ el ez a kormány. Hát, itt vannak az értékrendbeli különbségek, államtitkár úr.
Az, hogy egy alapvetően jó intézkedést, mert lehet támogatni a mindennapos testnevelést… Tudja, mivé vált a testnevelésóra a gyerekek körében meg a pedagógusok körében? A legutáltabb tantárggyá vált, a legutálatosabb tantárggyá, gyűlölik a gyerekek. És nem azért, mert mozogni nem szeretnének, az egyik olyan tantárgy, amit élvezni szoktak, mert olyankor ugyebár mozognak, felfrissülnek, nincsen komoly számonkérés, ha mondhatjuk így, a gyerekek ellazulhatnak. Gyűlölik a mai gyerekek a mindennapos testnevelést, pontosan azért, mert… Szerintem elmondtam önöknek már a vitában, de tudja-e, államtitkár úr - lehet hogy ön még nem hallotta -, hogy mi a Kung Fu Panda és a Karate kölyök között a hasonlóság? Hogy sokat nézik a gyerekek a mindennapos testnevelésóra helyett, mert nem tudnak mást csinálni, mert nincsen tornaterem. Még tavasszal vagy ősszel megoldható, hogy kint az utcán futkároznak, meg mindenféle termeken, folyosókon, de tudja, a téli időszakban ezt már elég nehéz megvalósítani.
És mondok még valamit: még a putnoki uszoda sem épült fel, aminek alapkövét 2014-ben az őszi önkormányzati kampány alatt úgy avatta fel az emberi erőforrások minisztere, hogy a gyerekek szakadó esőben kint tornáztak, ő meg szépen állt az ernyője alatt. Legalább annyi becsület lett volna benne, hogy ő is ázik a gyerekekkel együtt, de azt tudjuk, hogy a kormánynál ez nem számít.
Szeretnék az adókedvezménnyel kapcsolatban feltenni egy kérdést államtitkár úrnak: tudja-e, államtitkár úr, hogy a három és több gyermeket nevelő nőknek hány százaléka dolgozik ma Magyarországon? Csak a családi adókedvezmény kapcsán kérdezem ezt öntől. És szeretném, hogyha erre választ is kapnék. Hány három és több gyermeket nevelő nő dolgozik ma Magyarországon? Csak azért, hogy ezt a havi 99 ezer forintos adókedvezményt hogyan tudják ezek az édesanyák érvényesíteni. Meg mondja már el, államtitkár úr, hogy mennyit kell ma egy családban ahhoz egy férfinak és egy nőnek, egy édesapának és édesanyának keresni bruttóban, hogy ezt érvényesíteni tudják! Remélem, ki is fogja majd itt mondani ezt az összeget. És akkor szeretném megkérdezni, hogy meg tudja-e mondani, hogy ma Magyarországon hány ezer ember keres ennyit - csak azért, hogy lássuk a számokat.
Szeretném megkérdezni államtitkár úrtól, hogy ki a nyertese az egykulcsos adónak. Mert én tudom a számokat, csak megkérdezem államtitkár úrtól. Ki és hány százaléka? Mert tudja, hogy a gyermektelenek az igazi nyertesei az egykulcsos adórendszernek? És hány százalékban a nyertesei? Olyan jó lenne, hogyha ez a Parlament falai között elhangozna számszerűen. Hány milliárdot nyertek az elmúlt években? És nem született belőle gyermek, államtitkár úr!
A termékenységi ráta, államtitkár úr, tudja, hogy miért nem fog nőni? Azért, mert évről évre kevesebb gyerek születik, és évről évre kevesebb lesz a szülőképes korú nők száma. Ezért nem érünk el sikert ebben a témában.
És még egy dolgot hoznék ide: 2015 volt az az év, amikor még Zombor Gábor államtitkár volt néhány hónapig, mert utána volt annyi becsület benne, hogy lemondott. Bár utána a következő, Ónodi-Szűcs államtitkár is azt mondta, hogy ha nem tudja keresztülvinni az elképzeléseit, le fog mondani. Igaz, azóta se mondott le, és azóta sem tudta keresztülvinni az elképzeléseit. De akkor Zombor Gábor szájából 2015 januárjában elhangzott egy mondat, ami úgy szólt - ez egy rádiós riport volt, amit utána meg is erősítettek írásbeli kérdésemre adott válaszban -, hogy nagyon erős kormányzati akarat van arról, hogy a költségvetésben szereplő 2 milliárd forintot, ami meddőségi, lombikbébiprogramra van elkülönítve, megduplázzák. Ugye, egy költségvetésben nem tétel 2 milliárd forint, és ezzel fogják tudni ösztönözni azt, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, mert itt mindig a vágyott gyermekekről beszélünk, aki már lombikkezelésre megy, ott mindig a vágyott gyermekek megszületéséről beszélünk. Éves szinten lombikbébiprogram által ma Magyarországon körülbelül egy icipicivel több mint 6 ezer gyermek születik. Nem tud több születni, mivelhogy van egy felső keret, amit az OEP-től igénybe lehet venni, bárhogy akarnánk, hogy szülessen 10 ezer gyerek vagy 12 - lenne rá lehetőség, mert ma Magyarországon minden ötödik pár szenved meddőségben, körülbelül, statisztikai alapon azt mondják, hogy 200 ezer párról beszélünk, amit tudnak, azt mondják, hogy ettől sokkal több, mert nagyon sokan nincsenek bent a rendszerben, mert ez még mindig tabutéma Magyarországon.
Na már most, én nem értem, ha a kormány azt akarná, hogy gyermekek szülessenek Magyarországon, vágyott gyermekek, akkor ez az erős kormányzati akarat hol rekedt meg. Én már azóta nagyon sok írásbeli kérdést feltettem Lázár Jánosnak, Balog Zoltánnak, hogy magyarázzák már meg, amit Zombor Gábor bejelentett - mondom, itt plusz 2 milliárd forintról beszélünk és arról, hogy ezzel a 2 milliárd forinttal, mondjuk, 6 ezerről növekedhetne 12 ezerre. És tudja, államtitkár úr, akkor már a születésszámok is egészen mást mutatnának!
Amit én az imént elmondtam önnek, hogy körülbelül 2 százalékos lesz előreláthatólag az idei évben a gyermekszületésszám visszaesése a tavalyi évhez képest, mert sajnos a számok ezt mutatják, úgyhogy újra 90 ezer alá fog menni a születésszám Magyarországon, ezt a folyamatot megoldhatná. Ha ez a beígért 2 milliárd forint valahol egyszer megjelenne a költségvetésben, akkor talán lehetne sikert elérni. De nem ezt csinálták, hanem még ellehetetlenítették a Krio Intézet működését. Tudja, miről beszélek? A spermabankról. Most már ez sincs. És ez kapcsolódni fog majd a CSOK-programhoz, mert ott is elég komoly problémákat fog okozni, ha majd le kell igazolni, hogy miért nem tudott gyermek születni a bevállalt három gyerekre. Bár, igaz, van annyi esze a magyar lakosságnak, hogy nem vállal be három gyereket 10 millió forintért, mert őszintén mondva, aki ezt kitalálta, nem gondolta komolyan, hogy ma Magyarországon csak azért fog valaki gyereket szülni, mert 10 millió forintot kap. Bár a számok mutatják is, hogy nem nagyon fogtak hozzá a fiatal párok a lakásépítéshez.
Szóval, államtitkár úr, értékrendbeli bajok vannak: stadion-tornaterem, stadion-uszoda. Van egy miniszterelnök, akinek az a mániája, hogy üres stadionok legyenek Magyarországon, közben vannak gyerekek, akik nem tudnak hol tornázni a mindennapos testnevelés bevezetése kapcsán.
A 2015-ös költségvetésnél van még egy nagyon nagy probléma, államtitkár úr. 160 milliárd forintot úgy költöttek el, hogy rendkívüli kormányzati intézkedés által, nem volt kontroll, és nagyon a média sem tudott róla. 160 milliárd forintot, államtitkár úr!
(16.00)
És a másik még, amit képviselőasszony-társam elmondott, Andy Vajnának a 3,96 milliárd forintja. Ez is nagyon súlyos dolog, mert nem értjük, hogy miért kellett. De mondja már meg, államtitkár úr, mikor fogjuk elérni, amikor majd Andy Vajnának kötelező lesz pénztárgépet bekötnie a kaszinóiba, hogy ne közpénzt lopjon. (Korózs Lajos: Fánkboltot csinál a feleségének! Gazemberség!) Mikor lesz az, amikor már minden szektor be van lassan Magyarországon pénztárgéppel kötve a NAV-hoz, de valami oknál fogva ezt az egy szektort nem akarják bekötni? Tudjuk, hogy miért, csak ha a költségvetésről beszélünk, akkor én azt gondolom, hogy beszéljünk erről is, hogy miért kapnak egyesek ilyen kivételezést, bár igaz, az egyik fideszes képviselő, Bánki Erik volt az, aki azt mondta, hogy azért kellett a kaszinótörvényt megalkotni, mert le kellett tisztítani a piacot. Hát, ez sikerült, kétszereplőssé vált a piac. (Korózs Lajos: Tóni meg Vajna!)
Szóval, államtitkár úr, vannak itt problémák a 2015-ös költségvetés kapcsán, és remélem, hogy fog nekem számokat mondani majd azokra, ami kérdéseket feltettem, vagy itt, vagy majd ha írásban megteszi, azt is megköszönöm, államtitkár úr. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me