DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Most már több mint másfél éve, hogy több mint 27 ezer rendőr, rendvédelmi dolgozó, katona, honvédségi dolgozó és nemzetbiztonsági dolgozó egészségügyi célra félretett megtakarítása tűnt el a Buda-Cash Brókerház csődjével. Ők nem tőzsdéztek, hanem egészségmegőrzési céllal tették félre ezt a megtakarítást a leadózott illetményükből.
A kormány ehhez képest semmit nem tett az elmúlt másfél évben, hogy megindulhasson a kártalanításuk, semmilyen segítséget nem nyújtottak számukra, csak és kizárólag kifogásokat kerestek ahelyett, hogy segítenének azoknak az embereknek, akik az ország biztonságát garantálják nap mint nap életük kockáztatásával is. Az ügyben rengeteg kérdést, interpellációt és beadványt is benyújtottam, benyújtottunk az Országgyűlésnek. Ehhez képest folyamatosan kifogásokat kerestek. Mégis azt mondom: volt értelme a kérdéseknek, hiszen az Információs Hivatalnál a nyáron megindult a kártalanítások kifizetése.
Ebből látszik, hogy a jogi forma adott, a helyzet megoldása adott. Míg a Miniszterelnökség megkezdte a kártalanítást, a Honvédelmi Minisztérium a mai napig keresi a jogi lehetőséget és az alternatívákat, de legalább ígér az állomány számára. A Belügyminisztérium, államtitkár úr, a mai napig még csak ígéretet sem tett és nem is hajlandó foglalkozni ezzel a kérdéssel. Semmit nem tesznek az állomány megsegítésére.
Múltkor egy törvény vitájában az üggyel kapcsolatban ön a következőt mondta: „Szeretném leszögezni, hogy a Honvéd Egészségpénztár piaci elven működik, az önkéntesség, függetlenség, kölcsönösség jegyében létrehozott, a társadalombiztosítási ellátásokat kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó társulás. Ezzel kapcsolatban többször válaszoltunk a parlamentben.” Azt kell mondanom, államtitkár úr, ez kifogáskeresés, ez csak blabla, amit önök csinálnak. Nem lehet kérdés az, hogy amikor a Belügyminisztérium állománya, a rendőrség, a rendvédelmi dolgozók, a nemzetbiztonsági dolgozók olyan helyzetbe kerülnek, hogy az egészségmegőrzési céllal félretett megtakarításuk egy botrány kapcsán eltűnik, nem lehet kérdés, hogy őket kártalanítják. Akár a parancsnoki gondoskodás keretében, azt gondolom, ez kutya kötelessége lenne a Belügyminisztériumnak.
Szeretném hozzátenni, hogy az önkéntességről annyit, hogy egyébként a nemzetbiztonsági szolgálatoknál ez erőteljesen megkérdőjelezhető, tehát ott nem beszélhetünk önkéntességről, már csak ezért is mindenképpen kötelessége a minisztériumnak gondolkodni a kártalanításról és végre is hajtani azt minél előbb. Erre van lehetőségük, tudjuk azt, hogy a Honvédelmi Minisztérium is gondolkodik azon, ezt hogyan lehetne megoldani. Most már cselekedjenek!
Tehát arra szólítom fel a Belügyminisztériumot, hogy azonnal vizsgálják felül az eddigi álláspontjukat, és kezdjék meg az érintett rendvédelmi dolgozók és nemzetbiztonsági dolgozók kártalanítását. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me