DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 2010 után a kormány egyik kiemelt feladatának tartotta, hogy a gyermekek számára minél inkább biztosítsa azokat az esélyeket, amelyekkel ők is teljes életet tudnak élni. Éppen ezért a gyermeket nevelő családok az egyik legnagyobb nyertesei az elmúlt hat esztendőnek. 1100 milliárd forint már az az összeg, amit családi adókedvezmény címén a családoknál hagytunk, hogy azt a gyermekekre tudják fordítani, 1100 milliárddal költöttek többet a gyermekekre Magyarországon a családok, mint költhettek volna, ha a szocialista kormányzás folytatódik, hiszen ennyivel hagytunk több pénzt a családoknál.
A gyermekszegénység esetében arra nem utalt, képviselő úr, hogy az Eurostat adatai szerint 2012 óta szépen, évről évre csökken azoknak a gyermekeknek a száma, aránya, akik ki vannak téve bármifajta jövedelmi szegénység kockázatának, magyarul: a szüleik keveset keresnek, éppen ezért ők nehezebben is tudnak boldogulni. Már csak azért is, mert pontosan működik a családi típusú adózási rendszer, egyre kevesebb család él úgy, hogy a szülők nem dolgoznak, hiszen 600 ezer emberrel több dolgozik. Nyilván a munkajövedelmük nekik magasabb, mint amennyit korábban segélyekből el tudtak volna élni. Tehát a gyermekek számára így nem annyira hétköznapi élmény a nélkülözés vagy a szegénység.
Az, hogy a legkisebb gyermekeknél, ha már a gyermekekről beszélt, a bölcsődés-óvodás korúaknál az önök idejében gyakorlatként működő 92 ezer fővel szemben most már 318 ezer gyermek kap bölcsődés-óvodás korban ingyenesen enni a bölcsődében és az óvodában, ez is mutatja, hogy igyekszünk természetben is ezeket a hátrányokat kompenzálni. Arról nem is beszélve, hogy az iskolában a könyvcsomagot ezek a gyermekek az első négy osztályban ingyenesen kapják, és aztán így megy ez a későbbiekben is.
Ami pedig az önök hozzáállását illeti, ne feledjük el, hogy míg a szocialista kormányok alatt a minimálbér évente átlagosan 2900 forinttal emelkedett, addig az elmúlt években 6300 forinttal. Háromszor nagyobb mértékben emelkedett a legkisebb keresetű emberek bére a mi időszakunkban, mint azt önök tették. Ki akkor a szolidáris a leginkább keveset keresőkkel?
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me