DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja, ennek kapcsán ismertetnék önnel néhány adatot, amit remélem, hogy ön is lát és érzékeli a magyar valóságot, majd feltennék önnek néhány kérdést.
(A jegyzői székben Móring József Attilát
Földi László váltja fel.)
Ma Magyarországon a gyermekek mintegy 35 százaléka kénytelen szembenézni komoly anyagi nélkülözéssel. Ez az adat mintegy egy éve látott napvilágot. Romániában is jobb ennél a helyzet, és mindössze Bulgáriában rosszabb az Európai Unióban. Jóval több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt, ez nagyjából 1,4 millió háztartást érint. Mi volt az önök válasza erre a helyzetre, erre a szörnyű magyar helyzetre a magyar társadalomban? Az, hogy nem publikálják innentől a létminimumadatokat, úgy próbálják megoldani ezt a kérdést, hogy a szőnyeg alá seprik a problémát.
Az szja-bevallók majd’ fele keres a létminimum alatt. Elfogadhatatlan ez. Tehát igenis jelen van a magyar társadalomban a dolgozói szegénység. Változatlanul Európa-csúcs az áfa, 27 százalék, és ez a legtöbb alapvető élelmiszer kapcsán így van. Ennek a csökkentésére csak nagyon szűk körben történtek kísérletek. Világosan látszik tehát, hogy ketté van szakadva a magyar társadalom. Önök elfeledkeznek több mint 4 millió létminimum alatt élőről. Az ő helyzetük az elmúlt hat évben egyre rosszabbá vált, és önök csak egy szűk, kivételezett körnek kedveznek az egyes intézkedéseikkel.
Adódik tehát a kérdés: mikor kívánnak végre a helikopterező, urizáló, harácsoló klientúrájuk építése helyett a magyar emberek hétköznapi problémáival foglalkozni? Várom válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me