DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Elmarasztalta Magyarországot múlt heti ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a bírák szerint túl hosszú idő után vizsgálják felül a fogvatartottak ügyét Magyarországon, a magyar törvények értelmében ugyanis a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetén leghamarabb 40 év letöltése után van lehetőség a büntetés felülvizsgálatára. A nemzetközi bíróság ezt az időszakot 25 évre csökkentené. A bíróság továbbá kimondta, hogy a magyar szabályozás azért minősül embertelen, megalázó bánásmódnak, mert nem biztosítja az elítélt jogát a reményhez, az ítélet felülvizsgálatához, és ezért sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkében foglalt előírásokat.
A jelenlegi szabályozás értelmében 40 év után kötelezően lefolytatandó a kegyelmi eljárás, amelyet pontosan azért vezettünk be a tavalyi évben, mert 2014-ben a strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglan miatt. A kegyelmi eljárás nem a végleges szabadulásra, hanem csak a feltételes szabadságra bocsátásra irányul, ami azt jelenti, hogy a feltételes szabadság ideje alatt elkövetett súlyos bűncselekmény esetén azonnal le kell töltenie a büntetés hátralévő részét.
Tisztelt Államtitkár Úr! 2010-ben az Országgyűlés szigorító intézkedéseket vezetett be, többek között szót érdemel a három csapás törvény, amely a felelőtlen és káros büntetőpolitika megszüntetését célozta. Sőt, a szocialisták politikáját az is rendkívül jól példázza, amikor összevonták az igazságügyi és a rendészeti tárcát. Következményeit hiába próbálták kezelni, nem sikerült. Gondoljunk itt a romák ellen elkövetett gyilkosságokra, arról nem is beszélve, hogy a szocialista-liberális büntetőpolitikai vonal felelőseit bezzeg nem siettek felelősségre vonni. Emlékezzenek csak vissza a Fidesz 2006. október 23-ai békés megemlékezésének brutális szétverésére! Az Emberi Jogok Európai Bíróságát lehet, hogy zavarja a következetes büntetőpolitika, így Brüsszelben megszökhetett a párizsi tömeggyilkos merénylőket felbujtó személy, mert emberi jogai miatt éjszaka nem lehetett házkutatást tartani. Nem csoda, hogy módosult a belga jogszabály is.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat, veszélyben van-e a tényleges életfogytiglan kiszabásának lehetősége. Miért tartja szükségesnek az említett intézmény fenntartását? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me