VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örülök neki, ha a tehetséggondozás, a tehetség ügyéről tudunk beszélni ebben a Házban is, hiszen azt gondolom, hogy mindannyiunk számára fontos az, hogy a fiataljainknak üzenhessük, hogy ha ők tehetségesek valamiben, akkor meg fogják kapni a kormányzattól is azt a támogatást, amire szükségük van. Ha valamiben tehetséget éreznek, akkor tudhatják azt, hogy van kire számítaniuk, hogy nemcsak a pedagógusokra, a tehetséggondozó szakemberekre számíthatnak, hanem egy olyan komplex, hosszú távra szóló programot is összeállítottunk, amelyre bizton támaszkodhatnak valóban egészen pici kortól egészen felnőttkorukig.
Hogy miről is van szó? Itt egy olyan egyedülálló nemzeti tehetségprogram működik Magyarországon, amely hosszú távú célokat tűzött ki, és a finanszírozását is több forrásból biztosítjuk. Bizony ebben a nemzeti tehetségprogramban ott van az adófizető állampolgárok elköteleződése is, hiszen az adó 1 százalékát is fel lehet ajánlani a nemzeti tehetségprogram támogatására, és bizony azt tapasztaljuk nagyon örömteli módon, hogy egyre több és több állampolgár ajánlja fel adójának 1 százalékát a nemzeti tehetségprogram támogatására. Tehát ilyen formán is egyre népszerűbb ez a program, és így egyre több tehetséges fiatalnak tudunk támogatást nyújtani. Ahogy a képviselő úr is említette, egy 300-350 ezer gyermeket jelent évente, tehát egy óriási szám, amit elérünk ezen a programon keresztül.
Megemeltük a kormányzati finanszírozást is, hiszen kétszer akkora összeget adunk hozzá, mint korábban. Most már 2,8 milliárd forintot szánunk évente a nemzeti tehetségprogram támogatására. Ez azt jelenti, hogy az 1,4 milliárdos szja-befizetésekhez további 1,4 milliárd forintot tesz hozzá a kormány. Ezen túl is további forrásokat vontunk be a tehetséggondozás céljára, hiszen egy olyan fejlesztési programot is elindítottunk már, ez egy jelenleg futó emberierőforrás-fejlesztési operatív programból futó program, amely 6,5 milliárd forintot irányoz elő a tehetséggondozásra. Tehát a hazai forrásokon túl 6,5 milliárd forintot vontunk még be a tehetségügy gondozásába.
Valamint szintén fontos az is, hogy egy olyan koordinációs testületet működtetünk, ahol bizony ott vannak a kormányzati szereplők mellett a civilek, a tudományos élet képviselői, az Országgyűlés Kulturális bizottságának az elnöke is, tehát egy igen széles körű egyeztetési körben, konszenzussal hozzák meg a szakemberek a javaslatokat. Az előző program 2017. június 30-áig tart, most már elfogadta ez a tanács, ez a bizottság, ez a fórum a következő két év programját is. Ebből én két fontos elemet emelnék ki, ami újdonság, amit képviselő úr kérdezett. Egyrészt a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészen korai tehetséggondozásra, tehát már óvodáskorban szeretnénk elérni a gyerekeket, a tehetséges óvodás gyerekeket is megszólítjuk, s óvodai tehetséggondozási programokat indítunk, valamint egy új elem az is, hogy a lányokra is külön koncentrálunk. Tehát azokon a területeken, ahol jellemzően kevésbé vannak jelen a lányok, vagy nem olyan népszerűek ezek a szakmák, ezek az ágazatok, ezek a tudományterületek a lányok számára, ott külön a fiatal tehetséges lányoknak szóló tehetséggondozó programokat is indítunk.
Az is egy újdonság a nemzeti tehetségprogramban, hogy külön hangsúlyt fektetünk a Kárpát-medencei jellegre, tehát minden programunk olyan, ami nem a határainkon áll meg, hanem a határainkon kívül élő magyar tehetséges gyermekeket is elérjük és megszólítjuk ezen keresztül. Tehát számos új programra lehet számítani a jövő évben meghirdetett pályázatoknál is, ezt ugye, a jövő év elején fogjuk majd meghirdetni. Most folyik a közigazgatási egyeztetése ennek a kétéves cselekvési tervnek, és bízunk abban, hogy mind a nemzeti tehetségprogramnak köszönhetően, mind a tehetségek Magyarországa EFOP-programnak köszönhetően egyre több tehetséges magyar fiatalt tudunk majd támogatni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me