LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! A megjegyzésem, amit a kormányinfón tettem, a 2000-2010 közötti tíz esztendőre vonatkozott. Természetesen értékelem azt, amit a Jobbik képviselője hozzátartozóik vonatkozásában tett.
Itt megjegyzem, hogy a vagyonnyilatkozat megítélését illetően azért alakulhatott ki és maradhatott fenn véleménykülönbség közöttünk, mert mielőtt a Fidesz elnöksége azzal kapcsolatos döntését meghozta, hogy beterjeszt törvényjavaslatot vagy sem, nem titok, hiszen ezt több képviselőtársunkkal is megosztottuk, hogy nagyon alapos nemzetközi vizsgálatot folytattunk le - az anyagot szívesen rendelkezésére bocsátom -, hogy mi a nemzetközi gyakorlat.
(Móring József Attila elfoglalja helyét
a jegyzői székben.)
Azt tudom önnek jelenteni: a magyar vagyonnyilatkozati gyakorlat a legszigorúbbak közé tartozik Európában, az Amerikai Egyesült Államok vagyonnyilatkozati gyakorlatát is ideveszem. (Dr. Staudt Gábor: Milyen a többi?) Ez tehát azt jelenti konkrétan, hogy a vagyonnyilatkozatra kötelezettek köre, hogy kinek kell vagyonnyilatkozatot tenni: kevés olyan ország van, ahol ennyi mindenkinek kell. Nagyon kevés olyan ország van, képviselő asszony, ahol a hozzátartozóknak egyáltalán vagyonnyilatkozatot kell tenni. Olyan, hogy a vagyonnyilatkozatot a hozzátartozónak meg nyilvánosságra kellene hoznia, olyan ország nincsen.
Szeretném önnek figyelmébe ajánlani, hogy a legrégibb demokráciákban a képviselők is jóval kevesebb tartalommal bíró vagyonnyilatkozatot tesznek, a hozzátartozók az esetek jelentős részében nem kell hogy vagyonnyilatkozatot tegyenek, és olyan, hogy nyilvánosságra hozzák, nem létezik, tekintettel arra, hogy nyilvánvaló, hogy egy olyan országban, ahol a tőkefelhalmozásnak több évszázados hagyománya van, könnyen előfordulhat - és ebből indul ki a jogalkotó természetesen -, hogy a hozzátartozók vagyonának semmiféle köze nincs adott eseten a házastárs politikai tevékenységéhez vagy vagyonához.
Azt a megjegyzést is megteszem, képviselő asszony, és nem kötekedni akarok, hogy csak parlamenti képviselőként tudom elmondani a véleményemet, hiszen ez az Országgyűlésre tartozó kérdés. Az Országgyűlés szabályozza a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati ügyét, nem a kormány. A kormány még javaslatot sem tett ebben az ügyben. A Fidesz pedig azért nem tett újabb javaslatot, mert a jelenlegi szabályozás Európa egyik legszigorúbb szabályozása. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me