HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos a kormány nem emelte idén sem a tűzifaprogramra szánt keretet, pedig egyre több a rászoruló. Pár napja pont államtitkár úr mondta, hogy valóban, a program népszerű, hiszen a tavalyi évben 2185, az idén pedig 2291 önkormányzat nyújtott be pályázatot erre a lehetőségre. Szerintünk ez nem annyira elismerésre méltó, hiszen ez éppen azt jelzi, hogy egyre jobban nő a szegénység Magyarországon.
Sok település nem tud önerő nélkül pályázni, pedig nagy a szegénység, főleg a falvakban. A kormány milliárdokat költött el plakátokra ahelyett, hogy például a tűzifa-támogatás keretét emelte volna meg. Talán azt szeretnék, hogy plakátokkal fűtsenek vidéken? Tavaly az önkormányzatok 2015. október 19-én már megkapták a rendelkezésre álló keretet, idén pedig csak október végén fognak dönteni önök a pályázatokról.
A kormány honlapján is elérhető a tűzifa-tájékoztató, a „Tűzifát csak okosan!” tíz pontja, amelynek első pontja, hogy lehetőleg a nyár elején vegye meg mindenki a tűzifáját. Hogyan tudja megvenni egy önkormányzat nyár elején a szükséges mennyiségű fát, ha a támogatást csak ősszel kapják meg hozzá?
A szegénységben élők szociális helyzetén ront az is, hogy a kormány - tehát önök - másfél éve megszüntette a lakásfenntartási támogatást. Ma már egyetlen támogatási forma van csupán, amit ezeken a településeken javarészt krízissegélyként nyújtanak, ha tudnak egyáltalán bármit nyújtani a lakosságnak.
A kérdésem, államtitkár úr: mit tesz a kormány azért, hogy senki ne maradjon fűtetlen lakásban? Miért nem fordít több pénzt a kormány a tűzifaprogramra, miközben propagandára sokszorosát elköltik? Nem helikopterezni kell, hanem tűzifát adni a lakosságnak! Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me