SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, költői kérdéssel szeretném kezdeni a gondolataimat. Ha ön vagy önök annyira aggódnak a szemétszállítási díj és annak keretei miatt, akkor miért nem olyan kérdéseket kapunk ilyenkor, hogy hogyan tudta a kormány megoldani, hogy öt éve rezsicsökkentéssel csökkentett számlát kell fizetni (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), illetve mit tesz a kormány azon lépések érdekében, hogy a következő időszakban ezeket a vívmányokat megtartsuk (Szilágyi György: Engedd már meg nekünk, hogy mi tegyük fel a kérdést!), és nem, mondjuk, nyugat-európai szintű pénzügyi teher terhelje a lakosságot?
A hulladékgazdálkodással kapcsolatban már itt a parlament előtt sok ilyen, ellenzéki párt részéről felmerült kérdés került terítékre. Ezek általában rémisztgetéshez hasonló dolgok: megáll a hulladékszállítás, nem lesz biztosítva, nem működik. Szeretném önt megnyugtatni (Közbeszólások a Jobbik soraiból. - Az elnök csenget.): működik a hulladékszállítás jelen pillanatban is. Jelen pillanatig az NHKV Zrt. részéről vagy felől a lakosság felé közel négymillió számlát bocsátottunk ki, és miután negyedéves az elszámolás, amit megtartottunk az előző időszakról mint fizetésütemezés, most következik a második negyedévnek a kiszámlázása, és azon vagyunk, hogy azokat a vívmányokat, amelyek a rezsicsökkentéshez kapcsolódnak, mindegyiket megőrizzük és tudjuk tartani.
A rugalmasság jellemzi az egész rendszert. Mondok önnek egy példát: a Bankszövetséggel megállapodást kötöttünk, hogy a csoportos beszedési befizetéseknél automatikus átállás történik. Tehát például azoknál, akik ilyen számlával rendelkeznek, ilyen döntéssel rendelkeznek, automatikusan már ez a pénzügyi megterhelés megtörtént. (Szilágyi György közbeszól.) A hulladékgazdálkodást mint közszolgáltatást a közszolgáltatók eddig is biztosították. Pénzügyileg stabil a rendszer és működik. Az elszámoláshoz képest, amit a közszolgáltatók biztosítottak, a következő időszakban is úgynevezett részidőszaki elszámolás fog történni. Csak megjegyzem: az elmúlt körülbelül két hónapban mintegy 40 olyan cikk jelent meg, amely a különböző problémákat vetítette előre, hála az égnek, egyik sem bizonyult valósnak, és szeretném önt megnyugtatni, képviselő úr, hogy a következő időszakban is fog működni ez a rendszer. A kiérkezéstől, tehát attól kezdve, hogy a számlát átvette egy lakos, és most mondom, mik azok a pénzügyi engedmények, amelyeket tettünk: 15 napos fizetési határidő van - ha ezt valaki nem tudja tartani, akkor kér többletcsekket, és egy halasztott fizetési határidővel tudja a pénzügyi teljesítéseket teljesíteni; továbbá ha kéri valaki külön, akkor úgynevezett részletfizetési lehetőséget is tudunk biztosítani. Azonban szögezzük le ismételten: ezek a számlák pénzügyi teher szempontjából már rezsicsökkentéssel kialakított értéket tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy sokkal alacsonyabb terhet jelentenek a lakosságnak, és az a tevékenység, amit most folytatunk, a jövőt illetően szeretnénk tovább fokozni ezt az engedményt, ezt a kedvezményt.
Abban az esetben, ha bárki ezeket az elért dolgokat, vívmányokat nem tudja tartani, úgy mind az Energetikai Hivatal, mind pedig a fogyasztóvédelem áll szíves rendelkezésre. Azonban tekintettel arra, hogy működő közszolgáltatásról van szó, úgy gondolom, az elvárható, hogy ezért azt a minimális pénzügyi terhet tudják rendezni a lakosok.
Én úgy gondolom - és ismétlem azt a gondolatot, amivel kezdtem -, ha önök segíteni szeretnének a lakosságon, akkor inkább támogassák a kormányt abban a szándékában, hogy minél kevesebb közszolgáltatási díjjal terhelve, minél rugalmasabb közszolgáltatást tudjunk biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me