DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, jobb, ha a rezsivel kapcsolatos hátralékokról egy szocialista képviselő nem emelkedik szólásra itt a parlamentben, hiszen önök voltak azok, akik a villany és a gáz árát kétszeresére, illetőleg háromszorosára növelték a saját kormányzásuk alatt. (Kunhalmi Ágnes: Hetedik éve kormányoznak!) Akkor nem jutott eszükbe, hogy ez hány embernek jelenti azt, hogy nem tudja kifűteni a lakását.
Ezzel szemben a Fidesz-KDNP a rezsicsökkentés útjára lépett: ez 2013-14-ben 373 milliárd megtakarítást jelentett a magyar családoknak (Kunhalmi Ágnes: Megfagynak a gyerekek!), a 2015. évi becslés 268 milliárd forint, ennyi maradt a magyar családok zsebében (Kunhalmi Ágnes: Oké, de nem ez a valóság!), ennyivel kevesebbeknek kell amiatt aggódni, hogy ki tudják-e fűteni a lakásukat vagy pedig nem tudják kifűteni a lakásukat, de ez másfajta felmérésekben is megnyilvánult, hiszen az Eurostat felmérése szerint az elmúlt két évben 450 ezerrel csökkent azoknak a száma Magyarországon, akiknek problémát jelent a lakás megfelelő fűtésének hiánya. Úgyhogy ez érezhető csökkenés, akárcsak a bármifajta hátralékkal rendelkezők száma is a lakással kapcsolatban több százezer fővel csökkent számot mutat.
A hajléktalanok esetében a segítő pályázatokat időben meghirdettük az idén is, ez 360 millió forint értékű támogatást jelent, többféle szolgáltatásra, se-gítségre lehet igénybe venni: gyógyszerekre és takarókra, élelmiszerekre, krízisautókra, utcai felderítő szolgálatra. 3 milliárd forint áll rendelkezésre szociális célú tüzelőanyag-támogatásra, amit október 31-ig dönt el a Belügyminisztérium. A kilakoltatási moratórium az idén is december 1-jétől március 1-jéig lesz érvényben.
Illetve azokkal a megjegyzéseivel meg nem tudok mit kezdeni, tisztelt képviselő asszony, amikor azt mondja, hogy a CSOK-ot csak a magas jövedelmű családok vehetik igénybe. Ha egy család tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást kap lakásvásárlásra a jövedelmi viszonyoktól teljesen függetlenül vissza nem térítendőként, nem tudom, ez hol kedvez a gazdagoknak. Mindenki, akár gazdag, akár szegény (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást kap három gyermek után.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me