DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Több kérdést is említett a képviselő úr, ezért engedje meg, hogy többre is reagáljak.
Ami a Quaestor-károsultak kártalanítását illeti, ez az Alkotmánybíróság által kijelölt úton történik. 32 ezer károsult mintegy 124 milliárd forintnyi kártalanítást kap ezekben a hetekben-hónapokban, szemben például a Baumag- és a Hajdú-bét-ügyek-kel, ahol az áldozatokat cserbenhagyták. Egy biztos, a polgári kormány lezárta az évtizedes pénzügyi korrupciót, és rendet tett a brókerpiacon.
Ami az offshore-kérdést illeti, a polgári kormány volt az első, amely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzésen induló cégeknek átláthatóaknak kell lenniük. Ma már mindenki számára nyilvános az, hogy kik indulnak közbeszerzésen és kik kapnak megbízásokat. Egyébként a Jobbik-közeli Panda cég ilyen értelemben nem kaphatna megbízást. Még sok a tennivaló, de azt nem állíthatja, hogy a kormány semmit sem tett az offshore elleni küzdelemben.
Ami a vagyonnyilatkozatok kérdését és az átláthatóságot illeti, úgy tudom, a Jobbiknak van egy javaslata a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban. Én nagyon érdekesnek tartom azt, hogy ez a javaslat pont azokra a családtagokra nem terjed ki, pont azokra a rokonokra nem vonatkozna, akiket önök kitömtek a frakciópénzekből szerződésekkel. (Dúró Dóra: Jaj! - Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Miért hazudsz?) Így például szeretném arra emlékeztetni, ön is nagyon jól tudja, hogy az egyik pártvezetőnek az apja írt tanulmányokat temetőkről; (Mirkóczki Ádám: Hol van a Btk.-ban, hogy tilos?) egy másiknak a testvére adott agrártémában tanácsot; egy harmadiknak pedig a nagyanyja cége kapott a pártalapítványtól pénzt. Arról már nem is beszélek, hogy a pártelnök rokonsága hogyan kapcsolódik a Jobbikhoz, illetve a Jobbikhoz köthető munkahelyekhez. És még akkor maguk beszélnek eltitkolt vagyonokról és átláthatóságról!
A felszólalása egyébként újabb bizonyítéka annak, hogy a Jobbik néppártosodása valójában nem jelent mást, csak egy jól kifejlett vágyakozást arra, hogy az egykori nemzeti pártot is bevegyék a baloldali összefogásba. (Dúró Dóra: Jaj! - Mirkóczki Ádám: Ezt te írtad?) Ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a Jobbikot egy tetszőlegesen kiválasztott baloldali párttól. (Dúró Dóra: Tiltsuk ki a kommunistákat a közéletből! - Zaj, közbeszólások.)
Ez azért nem előzmény nélküli. (Az elnök csenget.) A népszavazás előtt, a baloldalhoz hasonlóan, a Jobbik sem tett semmit azért, hogy szavazásra buzdítsa a magyarokat. Kampányfőnökük nem volt, ehelyett bulvárműsorokba jártak. (Dr. Apáti István: Kedvesebben beszélj! Hátha megszeretünk!) Pedig a népszavazás egy olyan kérdés, amelyik évtizedekre meghatározhatja Magyarország sorsát.
Engedje meg, hogy röviden utaljak a Jobbik vadiúj konzultációjára is. Azért teszem ezt, mert ebben a konzultációban is érintenek olyan ügyeket, amelyeket ön az imént felhozott. Azért jó dolog, hogy a pártjuk végre felismerte azt, hogy érdemes kapcsolatot tartani a választókkal, érdemes megfontolni a véleményüket. Nem volt ez mindig így. Korábban Novák Előd képviselőtársunk még vizsgálóbizottságot akart felállítani azért, mert a kormány konzultációt indított. (Dúró Dóra: Az adatvédelmi biztos elmarasztalt titeket!)
De ha végignézzük a mostani jobbikos konzultációt, ha végignézzük ezt a konzultációt, az az érzésünk, mintha MSZP-összest, vagy valamilyen Tóbiás József-Molnár Gyula füveskönyvet olvasnánk. (Vona Gábor közbeszólása.) Nem tudom, hogy miért harsognak olyan dolgokat, amit már fél tucat baloldali párt is megtett.
Konzultációjuknak egyébként nemcsak a tartalma, hanem a háttere is rendkívül zavaros. Jellemző módon, miközben a Jobbik jelentette be ezt a konzultációt, a konzultációs íveket már egy teljesen ismeretlen ózdi egyesület gyűjti, amelyről még élő ember nem hallott. (Dúró Dóra: Nem igaz! - Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Hoppá!) Így nem tudni, hogy a konzultációban részt vevők adatai végül is kinél fognak landolni. Ne vezessék félre a választókat! Javaslom, hogy tisztázzák ezt a kérdést, akár még ma. (Dúró Dóra: Két óra múlva megteszem.)
Ha egyébként önök valóban fontosnak tartják a közpénzek védelmét, akkor a konzultációban arról is szót ejtenek majd, hogy miért nyomoznak többek között Szegedi Csanád ügyében költségvetési csalás gyanúja miatt. Tudom, hogy ő már nem képviselő, de azért érdemes ezt az ügyet tisztázni, mert ebben a csalási ügyben számos Jobbik-közeli alkalmazott és számos jobbikos politikus is érintett lehet, ezért mindenképpen érdemes tisztázni. (Mirkóczki Ádám: Egy mondatot fejből!)
Ha nem tisztázzák ezt, vagy éppen nem tisztázzák a kémkedéses botrányt, vagy nem adnak választ az áfacsalással kapcsolatos vádakra, akkor a Jobbik sokadjára is bizonyítja azt, hogy a pénzért és a hatalomért mindenre képes. (Mirkóczki Ádám: Az a jó, hogy te nem!) Ilyen értelemben nagyon is érthető az, hogy az egykori nemzeti párt miért került egy akolba a baloldallal. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Mirkóczki Ádám: Maradt fél perc!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me