DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Lassan megszokhatjuk, hogy bármit állít a magyar kormány, annak pontosan az ellenkezőjét kell elhinni. Azt írják a plakátokra, hogy a magyar reformok működnek, közben látjuk, hogy a magyar egészségügy gyakorlatilag összeomlott. Azt állítják, hogy felszámolták a rendszerszintű korrupciót, és gyakorlatilag azt látjuk, hogy éppen szétlopják az országot. Azt állítják, hogy az adócsökkentés kormánya lennének, miközben mindenki pontosan tudja, hogy a lakosság többsége számára gyakorlatilag a Fidesz-KDNP az adóemelések kormánya. Chipsadó, tranzakciós adó, közműadó, távközlési adó, biztosítási adó, baleseti adó, energiaadó, bankadó, a végkielégítések 98 százalékos különadója - ez mind a Fidesz-KDNP-nek a terméke. Önök mindent megadóztatnak, ami megadóztatható. De ami igazán fáj a magyar embereknek, ami igazán fáj a Fidesz-KDNP kormányzásából, az az, hogy önök egy olyan adórendszert vezettek be, ami nagyon jelentős elvonást jelent a magyar emberek többsége számára.
Ennek az adórendszernek egy jellegzetessége van, hogy azoktól vesz el, akiknek adni kellene. Mi azt látjuk, hogy a most 15 százalékos szja mindennel együtt 33,5 százalékos elvonással sújtja a legkisebb béreket is. A kormánynak az úgynevezett adóreformjával 2,5 millió adózó polgártársunk - az adózók 60 százaléka - rosszul jár, ezek az emberek éves átlagban 75 ezer forinttal fizetnek több adót. Az egykulcsos adó, amit önök bevezettek, és amit - mint halljuk - ellenzéki oldalon sem átallnak egyesek kedvelni, az alsó héttizedbe tartozóktól elvett évi 134 milliárd forintot. Önök ezektől az emberektől elvettek 134 milliárd forintot, és a legjobb módú 10 százaléknak adtak ajándékba 500 milliárdot.
Mi ezzel a probléma? Hát, nem véletlenül hívják ezt a közgazdaságtanban perverz újraelosztásnak, mert ez azt jelenti, hogy Magyarországnak jelenleg egy olyan kormánya van, hogy pénzt vesznek el a leginkább rászorulóktól, és odaadják azoknak, akik azért feltehetően saját erejükből jobban tudnak boldogulni, mint a legszegényebbek. Tehát önök pontosan azt csinálják, amit a józan ész diktálna, és ami a magyar emberek többségének jó lenne. (Sic!)
Azért hadd mondjam el, hogy különleges felszólalás ez abból a szempontból, hogy pontosan tudom, mit fog reagálni a kormány képviselője. Most, ahogy én itt állok, pontosan tudom, hogy önök mit fognak mondani. Ezért előre szeretném figyelmeztetni minden képviselőtársamat, és ha van közvetítés a mostani parlamenti ülésről, akkor a kedves nézőket is, az adózó polgárokat is, hogy várhatóan itt egy kormánytag hamarosan bele fog hazudni az önök szemébe. Azt fogja hazudni, hogy az LMP kormányra kerülve többet adóztatná a magyar embereket, mint a Fidesz. Tehát ez a hazugság. Dömötör Csaba államtitkár úr, aki most is itt van a körünkben, a múlt héten ezt hazudta, amikor egyébként a főnökének a helikopterezési szokásairól kérdeztük, ön azt állította, hogy mi többet fogunk adóztatni, mint a Fidesz-KDNP. Hát, akkor én szeretném tisztázni, hogy az önök hazugságaival ellentétben az LMP kormányra kerülve egy olyan adórendszert vezetne be, ami a magyar emberek döntő többségének jó lenne, jobban járnának velünk, mint a Fidesz-KDNP-vel.
Hát, nyilván azért túl nagy elvárás egy fideszes államtitkártól, hogy a progresszív adózásnak a természetét megértse, ezért szeretném egy kicsit megvilágítani. A Lehet Más a Politika progresszív, azaz többkulcsos adórendszerben gondolkodik. (Rétvári Bence: Adóemelésben gondolkodik.) 111 ezer forint után, az első 111 ezer forint után nulla százalék szja-t fizetnének az emberek. Ma mennyit fizetnek, államtitkár úr? 15 százalékot. Az utána következő 139 ezer forint után az LMP-nél csak 12 százalékot adóznának, a Fidesznél 15 százalékot adóznak. És ehhez társulna egyébként az LMP részéről egy 6,5 százalékos komplett munkavállalói járulékcsökkentés, ami azt jelentené, hogy aki minimálbéren van, 24 ezer forinttal keresne többet, aki átlagbéren van, az pedig 37 ezer forinttal többet vihetne haza.
Tehát aki most átlagbér körül, bruttó 250 ezer forintot keres, a mai 166 ezer forint helyett 203 ezer forintot vihetne haza. Tehát a Dömötör államtitkár úrnak a múlt heti állításával szemben nemhogy csökkenne 20 ezerrel, hanem éppen nőne 37 ezer forinttal azoknak az embereknek a bére, akik átlagbéren vannak. Ez az 57 ezer forint, ez a Fidesz hazugsága. Ez az önök hazugsága a múlt héten, ez megtörtént, ezért szeretném, ha mindenki hallaná, hogy aki az LMP-t választja, az jobban fog járni, több pénzt fog hazavinni. És egyébként, aki dupla átlagbért keres, 500 ezer forintot, még mindig 31 ezer forinttal többet keresne.
Az biztos, hogy mi nem lopnánk, nálunk a korrupció nullára lenne rakva, akik pedig börtönt érdemelnek, azok börtönbe kerülnének. Az is biztos, hogy nem helikoptereznénk, meg nem építgetnénk stadionokat, nem urizálnánk, és nem csinálnánk azt, hogy polgári kormánynak hazudjuk magunkat, és közben Ibizáról diktáljuk a tempót a saját kormánytársainknak. Ilyen nincsen.
Az LMP-vel a bérválság véget érne, aki elment Magyarországról, az hazajöhetne, és a családok nem szakadnának szét kényszerből. Hogy is mondták? Tessék választani!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me