KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ma van a szegénység elleni küzdelem nemzetközi napja. Mi úgy látjuk, hogy 70 éve ekkora nélkülözésben és kilátástalanságban a magyar társadalom nem élt, mint a 2016. év őszén. Azt látjuk, hogy nagyságrendekkel rosszabb a helyzet, mint a válság utáni években.
Nézzük, hogyan is küzdött a kormány regnálása hat éve alatt a szegénység ellen! Mindenekelőtt több száz milliárd forintot kivontak a szociális ellátórendszerből. Áldásos tevékenységük eredményeképpen nőtt a létminimum alatt élők száma, nőtt a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők száma, nőtt a nyugdíjas-létminimum alatt élők száma, nőtt a dolgozói szegénységben élők száma, és nőtt a lakhatási szegénységben élők száma. Itt kívánom megjegyezni, hogy a szocialista frakció ismét be fogja nyújtani az élelmiszeráfacsökkentési javaslatát. És innen is szeretném üdvözölni a Népszabadság szerkesztőit, akik a héten a Fedél Nélkül című hetilap szerkesztésébe szálltak be, hiszen ez az az újság, amely az otthontalanoknak, a hajléktalanoknak segítséget nyújt.
Nézzük továbbá, milyen intézkedést hozott a kormány az elmúlt hat évben! A legnagyobb gazemberség, amit egy demokráciával szemben lehetett elkövetni, az az alkotmány eltörlése volt. Az az Alaptörvény, amely csak tákolmány, kérem szépen, még azt a szót is kitörölte a magyar jogrendből, hogy társadalombiztosítás. Ma Magyarországon hivatalosan nincs társadalombiztosítás. (Dr. Rétvári Bence: Csak emelkedő nyugdíjak.)
Ma Magyarország olyan ország az Európai Unió tagállamai között, ahol nincs védelme, alkotmányos védelme a szociális jogoknak. Azt gondolom, hogy egy XXI. századi európai demokráciában ez megengedhetetlen. A kormány további lépései voltak: megadóztatták a minimálbért, lecsökkentették a közmunkásbért, elvették a foglalkoztatást helyettesítő támogatás 20 százalékát, megszüntették 2015. március 1-jével a lakhatási támogatást, eltörölték az adósságkezelési szolgáltatást, eltörölték a rendszeres szociális segélyt, eltörölték az önkormányzati segélyt, eltörölték a méltányossági közgyógyellátást, eltörölték a méltányossági ápolási díjat, és szeptembertől elvették az óvodáztatási támogatást is.
Nem kímélték a nyugdíjasokat sem, tisztelt Ház. Ma több mint 900 ezer nyugdíjas él a létminimum alatt. Legsanyarúbb helyzetben a rokkantak vannak. Nemcsak megalázták őket, hanem több százezer embertől elvették vagy csökkentették az ellátását. A felülvizsgálatokra elrendelt akciót be sem tudták fejezni, csődöt mondtak, hiszen nem találtak csalókat. Sőt, az elmúlt években kétszer indítványoztuk az öregségi nyugdíjminimum emelését. A fideszes többség mind a két alkalommal leszavazta, arra való hivatkozással, hogy olyan kevés embert érint, hogy nem is érdemes vele foglalkozni.
Kedves Képviselőtársaim! Szeretném elmondani önöknek, hogy mi 50 ezer forintra szerettük volna megemelni az öregségi nyugdíjminimum mértékét. Hangsúlyozni szeretném, ebből sem lehet megélni, csak addig mellette voltak azok a támogatások, amelyeket a múlt év márciusában önök eltöröltek és megszüntettek. Mind a kétszer arra való hivatkozással törölték el, hogy nem érdemes vele foglalkozni. 73 ezer ember van ma Magyarországon, akinek nem éri el az öregségi nyugdíja az 50 ezer forintot.
És akkor nézzük tovább, hogy mit műveltek a nyugdíj területén! Megszüntették a korhatár előtti ellátásokat. Nincs ma már Magyarországon korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj, eltörölték a bányásznyugdíjat, és eltörölték a művésznyugdíjat. Másik rovaton: eltörölték a szolgálati nyugdíjat, és megszüntették Európa szégyenére a rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjat. Viszont cserébe kaptak szülőtartást azok a fiatalemberek, akiknek gondoskodniuk kell ma már az idős szüleikről, és kétszer is megfizettetik azokat a szolgáltatásokat, ami egyébként az idős embereket illetné meg, hiszen ezek az emberek, akik gondoskodásra, állami gondoskodásra szorulnak, évtizedeken keresztül társadalombiztosítási járulékot fizettek.
Azt látom, hogy van pénz stadionokra, de nincs szociális ellátásra. Van pénz a Várba költözésre, de nincs a várólisták csökkentésére. Van Paks II.-re, de nincs a tanodák finanszírozására. Van Rogán Antal minisztériumára, de nincs a rákbetegek gyógyszerére; van a Lakitelek Alapítványra, de nincs a devizahitelesek megsegítésére; van a nézhetetlen közmédiára, de nincs az éhező gyerekekre; van Mészáros Lőrinc szállodájára, de nincs az ellátásra szoruló idősekre. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Nincs mese, önöknek bukniuk kell! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me