KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar választók október 2-án világos üzenetet küldtek Brüsszelnek: Magyarország nem kér a kötelező betelepítési kvótából, és Magyarország elutasítja Brüsszel migrációs politikáját.
Az is teljesen világos, hogy ez az új szövetség, ez az új közösség, amely a magyar szabadság mellett állt ki, nem pusztán egy „nem”-et tett a megfelelő helyre, hanem arra is teljes körű felhatalmazást adott, hogy a parlament ma megkezdje annak az alaptörvénymódosításnak a vitáját, amelyben a parlament többsége kizárja a kötelező betelepítési kvótát. Erre minden politikai, jogi felhatalmazásunk megvan, és a parlament nagyobbik része ebben a vitában részt vesz. A baloldali ellenzék nem vesz részt, már ki is mentek a teremből, holott egyébként most még nem napirend van, hanem napirend előtti van, tehát kicsit hamarabb mentek haza a kelleténél. Dacára annak tették ezt, hogy az elnökük, Molnár Gyula többször nyilatkozott a választási kampány alatt arról, hogy a népszavazás felesleges, hiszen a parlamentben egy kvóta elleni törvényt még a szocialisták is megszavaznak.
Két eset van. Egy csendes, belső puccs zajlik Molnár Gyula ellen, és már meggyengült annyira, hogy a frakció, amelynek ő nem tagja, bátran ellentmond neki, és sem a szavazáson, sem a tárgyaláson nem vesz részt, mint Tóth Bertalan ezt elmondta. A másik lehetőség, hogy a koordináció szervezésében még nem jutottak el oda, hogy a pártelnök sajtónyilatkozatait megfelelő módon értelmezzék.
De azt hiszem, a baloldal helyzetét tekintve ez most már egy jelentéktelen epizód az egész ügyben. Sokkal fontosabb annak a megítélése és az arról való beszéd, hogy mi fog történni az Európai Tanács ülésén. És a mai európai nagybizottsági ülésen adott tájékoztató alapján a parlamentnek tudnia kell azt, hogy az Európai Tanács ülésén továbbra is napirend a kötelező betelepítési kvóta, az erről szóló törvényalkotás; és az európai országok egy része és az európai baloldal nemhogy nem hajlandó levenni ezt a kérdést a napirendről, hanem arról nyilatkozik, hogy szerintük a migráció, a bevándorlás jó. Legfeljebb arról hajlandóak vitatkozni, hogy ez az ellenőrizetlen forma jó-e, vagy valami mást kell csinálni.
Mi látjuk, értjük, hogy az európai baloldal és az európai országok egy része a különböző belső problémáikra nem tudnak más választ adni. Most ne vitassuk azt meg, hogy vajon milyen elittel rendelkeznek azok az országok, amelyek a saját országaik problémájának a megoldására olyan megoldást választanak, amely nyilvánvalóan veszélyezteti a kultúrájukat, identitásukat, értékválasztásukat, az egész társadalmukat. Azt se vitassuk meg, hogy ezt miért nem képesek felismerni.
Egy viszont mindenképpen hangsúlyozandó: Magyarország azon a véleményen van, hogy ha valakinek a bevándorlás segít a belső problémái megoldásában, ám tegye az Európai Unióban, de ezt tilos ráerőszakolni más országokra. Tegye meg ezt saját hatáskörben! Mi majd legfeljebb a vitában elmondjuk, hogy ez szerintünk helyes, nem helyes, és milyen következményei vannak a schengeni megállapodásra, milyen következményei vannak a dublini szerződésekre, milyen következménye van bizonyos országok számára a vízum megadásának. De egy biztos: Magyarország, a balti államok, a visegrádi országok és még jó néhány európai ország határozottan elutasítja azt az elképzelést, hogy a kötelező betelepítési kvótát rá lehetne erőltetni bármely európai uniós államra, és ennek az alaptörvénymódosításban is hangot kell adni.
Ezért én arra invitálom nagy tisztelettel frakcióvezető-társaimat, hogy a mai általános vita után csütörtökön 10 órakor folytassuk azt az ötpárti egyeztetést, aminek a végén egy egyeztetett TAB-módosítással lehetséges egyöntetű szöveget elfogadnia a parlamentnek.
Magyarország nem kér a betelepítési kvótából. Magyarország elutasítja idegen lakosság betelepítését. Magyarország nem kér Brüsszel erőszakos migrációs politikájából. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
(9.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me