TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úrhölgy! (Dr. Szél Bernadett: Passzolta! Nem hiszem el…) Én azt javaslom, először az LMP hazugságairól beszéljünk, jó? Az a felszólalásának a címe, hogy „Az adóemelések kormánya”. Ez önmagában hazugság. Hogyha a Fidesz-KDNP-kormányra gondolt, akkor ön nem mondott igazat. Ez a kormány nem az adóemelések (Dr. Völner Pál: Így van!) kormánya, hanem éppen hogy az adóterhelést tudta csökkenteni a kormány. Amikor kormányra kerültünk, 2010-ben a GDP 41 százaléka fölött volt az összadóterhelés. Most pedig, ha megvizsgáljuk - igaz, ez két évvel ezelőtti adat, tehát ez még kedvezőbb valószínűleg ettől, amit mondok -, akkor 39 százalék. És ez nemzetközi adat, tehát az OECD is ezt elfogadta és elismerte.
Tehát önmagában a fő szám, amikor az adóterhelést a GDP-hez viszonyítjuk (Dr. Szél Bernadett: És mi van az emberekkel?), akkor eleve összességében adóterhelés-csökkenés jön ki. Na, most hogyan jön ki ez az adóterhelés-csökkenés? A Fidesz-kormány azt mondta, hogy a jövedelmek adóját csökkenteni szükséges. A jövedelmek, tehát a vállalkozások társasági adóját és a magánemberek személyi jövedelemadóját. Ez megtörtént. Elmondom önnek, hogy hogy. Például úgy, hogy egykulcsos személyi-jövedelemadórendszert vezettünk be. A Fidesz-kormány előtt 40 százalék volt, 38 százalék, 36 százalék, sőt, a szuperbruttósítást is beleszámítva 40,64 százalékos is volt a személyi jövedelemadó mértéke. Ön akármit mond, akárhogy is mondja, most ez egykulcsos, 15 százalékos.
De ami ettől sokkal jelentősebb változás, hogy a szocialista kormányok megszüntették a családi adókedvezményt. (Korózs Lajos: Nagyon helyesen!) Ez közel egymillió családot érintett Magyarországon. Ezt mi bevezettük újra, ez a családoknak csak 2011-ben 460 milliárdot, 2012-ben 475 milliárd többletjövedelmet jelentett, 2013-ban 540 milliárdot, 2014-ben közel 600 milliárdot, míg 2015-ben pedig 660 milliárdot. Összességében a családi adókedvezmény és a személyijövedelemadó-kulcs csökkentése hat év alatt, ha hiszi ön, ha nem, de ezek tények, 3600 milliárd forint jövedelemadó-csökkenést jelentett, ami azt jelentette, hogy a családok zsebében ennyi pénz maradt (Dr. Szél Bernadett: Hol? A Mészáros családnál?), ellentétben az önök állításával.
S ha ehhez még hozzátesszük a nem közvetlen adóintézkedésben a rezsicsökkentésnek a hatását, ugye a devizahitelezésnek a megállítását, illetve rendezését, akkor látható, hogy a családok 2010-től folyamatosan, ahogy a magyar gazdaság egyre jobban teljesített, úgy egyre jobban jártak, és egyre nagyobb lehetőségük, jövedelmük volt a családjaik számára.
(9.10)
Ezt egyébként a fogyasztási adatok is visszaigazolják, hiszen Magyarországon három éve folyamatosan, fokozatosan növekszik a fogyasztás. Komoly eredményeket sikerült elérni a társasági adó terén is, hiszen az 500 millió forint társaságiadó-alappal rendelkező vállalkozások adókulcsa 19 százalékról 10 százalékra csökkent. Ez jelentős forrást hagyott a vállalkozásban, ami fejlesztésre, beruházásra volt költhető.
Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném önnek elmondani, hogy az általános forgalmi adó területén is komoly csökkentéseket hajtott végre a kormányzat. (Dr. Szél Bernadett: Nagyon cseles.) A gyógyászati segédeszköz, élő és félsertés áfája csökken; a sertéshús, az új lakóingatlanok áfája, az internet áfája fog csökkenni; az alapvető élelmiszerek, a baromfihús, a tojás és a friss tej áfájának kulcsa, ami több száz milliárd forintot fog a családok zsebében hagyni. Összességében tehát mind a jövedelemadó terén, mind pedig az általánosforgalmiadó-terhelés tekintetében komoly eredményeket tud felmutatni a kormány.
Ellentétben önökkel - és akkor rátérnék az önök második hazugságára, amikor azt állítják, hogy önök nem növelnék az emberek személyijövedelemadó-kulcsát, hiszen ön mondta el, hogy bevezetnék a progresszív adókulcsot. Ez nyilvánvalóan sok százezer ember számára többlet-adóterhet fog jelenteni Magyarországon. (Közbeszólások a kormánypárti oldalon: Így van!) Viszont ön a felszólalásában, amikor az LMP adópolitikájáról beszélt, egy dologról nem beszélt: mi lesz a családi adókedvezménnyel? (Dr. Szél Bernadett: Több lesz.) A családi adókedvezményt önök megtartanák vagy eltörlik? Gyanítom, hogy azért nem beszélt a felszólalásában, mert az LMP amellett, hogy növeli a személyi-jövedelemadó-kulcsokat, eltörli a családi adókedvezményt is. (Dr. Szél Bernadett: Hazugság! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönjük szépen, ebből nem kérünk. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me