SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! 2006. október 15-én délután fél négykor Szögi Lajos tiszavasvári tanár két kisebbik gyermekével, a 14 esztendős Emesével és az 5 éves Zsófival a közeli Vámosújfaluba tartott, hogy legidősebb lányát, Zsuzsát hazavigye. Miközben szabályosan haladt át Olaszliszkán, az autója előtt átszaladt az úttesten egy cigány kislány, aki aztán az út melletti vizesárokba esett.
Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem lett-e baja a gyereknek. Addigra a lány bátyja a kocsihoz rohant, és annak motorháztetejére felugorva ököllel betörte a szélvédőt. Szögi Lajos ekkor megpróbált elindulni, de nem tudott, mivel ekkorra odaért a kislány apja, még fiatalkorú bátyja és további három rokona is, akik együttes erővel kirángatták a kocsiból, majd ütlegelni, rugdosni kezdték. Újabb és újabb családtagok, szomszédok érkeztek, miközben az anya távolabbról azt üvöltötte: „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”, holott annak semmi baja nem esett. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy a jármű - a média állításaival ellentétben - még csak hozzá sem ért a kislányhoz.
Szögi Lajos könyörgött, hogy a gyermekeit ne bántsák, a cigányok viszont ezután csak azért is azt ordították a két kislánynak, hogy ha nem fogják be a szájukat, akkor meg fogják őket erőszakolni. Ők ekkor elmenekültek a város közepe felé, és egy szembejövő asszony autóját megállítva, majd a telefonját elkérve értesítették édesanyjukat és nővérüket. Mire azonban Sátoraljaújhelyről a mentők megérkeztek, Szögi Lajos már belehalt súlyos fejsérüléseibe. Orvos szakértői vélemény szerint - kimondani is szörnyű - 45 ütés, rúgás érte a tanárt, amelyek közül a legtöbb a fejét és a nyakát találta el.
Tisztelt Képviselőtársak! Szögi Lajos 1962. március 4-én született Tiszavasváriban, iskoláit helyben, a Kabay János ének-zene tagozatos általános iskolában és a Váci Mihály Gimnáziumban végezte. Már az általános iskolában is bekapcsolódott az intézményben működő természetvédelmi szakkörbe, majd később gimnazistaként a Madártani Egyesület munkájába, amelyet egészen haláláig segített. Pedagógusi végzettséget szerzett földrajz-biológia szakon, és 1986-ban vissza is tért tanárként alma materébe, a Kabay János Általános Iskolába. Ugyanebben az évben megházasodott, felesége pedig három lánygyermekkel ajándékozta meg.
Ezt követően fáradhatatlanul szervezte természettani, főként madárvédelmi táborait, a Nemzetközi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor egyik fő szervezője és vezetője volt. De hamar bekapcsolódott abba a környezeti nevelőmunkába is, ami a Bölcs Bagoly Természetvédelmi Oktatóközpontban folyt, a gyerekek pedig rajongással követték mindenhova. Ott volt a KOKOSZ, azaz a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége létrehozásánál, amely szervezetnek tragikus haláláig elnöke is volt.
Tisztelt Országgyűlés! Az olaszliszkai lincselés után nem álltak sorba jogvédő szervezetek és külföldi hírügynökségek a Szögi család lakásának ajtajában, nem lármázták fel a nemzetközi közvéleményt sem, a liberális értelmiség is elfelejtett sipákolni, és bizony három évet kellett várni a jogerős ítélet megszületéséig. A mintegy negyven lincselőből csupán nyolcra sikerült rábizonyítani szörnyű tettüket, hármat életfogytig tartó szabadságvesztésre, további hármat 15-15 és 17 év fegyházbüntetésre, kettőt pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönére ítéltek.
2010-ben a Szabolcs-Szatmár-bereg Megyei Bíróság 46 millió forint kártérítés és annak kamatai megfizetését írta elő az elkövetőknek, ám nevükön ekkor már nem volt értékesíthető vagyontárgy. Felháborító módon az Országgyűlés fideszes többsége az elmúlt hat évben minden olyan jobbikos javaslatot elutasított - Staudt Gábor képviselőtársammal foglalkoztunk ezzel a kérdéssel például -, amely arra vonatkozott, hogy az állam vegyen részt a hasonló ügyekben a kárenyhítésben, illetve hogy az állam esetleges követelése ne előzze meg a hozzátartozók igényét. Szögieknek ugyanis esélyük sincs a jogerősen megítélt kártérítésükhöz hozzájutni, miközben a kormány 2014-ben 70 millió forintot ítélt meg a 2008-2009-es romagyilkosságok áldozatainak. Ez a kettős mérce méltatlan és elfogadhatatlan még akkor is, ha a megítélt összeg nyilvánvalóan nem enyhítheti a veszteséget és a gyászt.
Tisztelt Képviselőtársaim! 2006-ban a lincselés helyszínén emlékművet avattak, az olaszliszkai önkormányzat 2011-ben emléknappá nyilvánította október 15-ét, és 2o15-ben Tiszavasváriban Szögi Lajos utcára nevezték át a helyi Zalka Máté utcát. 2007-ben a diákjait egész életében békességre, a természet szeretetére és aktív védelmére nevelő tanár posztumusz Pro Natura díjat kapott. Nevét viseli az évtizedeken keresztül általa vezetett Bölcs Bagoly Oktatóközpont, valamint a KOKOSZ Szögi Lajos Képző és Továbbképző Központja is. Emléket állítottak számára a Kis-Tisza Ökocentrumban, és tisztelői minden évben Szögi Lajos-emléktúrát szerveznek, amelyre idén éppen tegnap került sor.
Tisztelt Képviselőtársaim! Rend nemhogy két hét alatt nem lett, de még most sincs. Cigánybűnözés viszont igenis van. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me