SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tállai államtitkár úrnak az LMP-nek adott korábbi válaszából tudjuk, hogy Magyarországon közel 150 ezer kóros játékfüggő él, de 700-800 ezer ember számolt már be a problémáról a szerencsejáték-tevékenységét illetően. Az adatok elég ijesztőek, óvatos becslések szerint is a szerencsejáték családok tízezreinek az életét keseríti meg, teszi tönkre, a tragédiák mindennaposak, mégsem látjuk, hogy a Fidesz-KDNP-kormány érdemben foglalkozna ezzel a súlyos társadalmi problémával.
Az elkészült játékosvédelmi rendelet intézkedései halványra sikerültek, az egyetlen kézzelfogható segítség a játékosvédelmi zöld szám, aminél azt sem sikerült elérni, hogy a lottózókban látható helyre rakják ki tájékoztatásul. A számot felhívva sem kapnak élő, azonnali segítséget a játékosok, csak egy automata jelentkezik. Hiába vezették be az önkorlátozó nyilatkozatok lehetőségét, Tállai úr szintén nekünk megküldött válaszából kiderült, hogy idén csupán 37 fő esetében vezette ezt be az adóhatóság. Nem írták elő azt sem, hogy a játéktermekben nonstop jelen legyen a Szerencsejáték Felügyelet, azonnali segítséget nyújtva és ellenőrizve a játékok tisztaságát.
Megígérték azt is, hogy a játékkaszinók játékadójának 3 százalékát játékosvédelmi karitatív célokra használják fel, nem mintha ez a 180-200 millió forint komoly segítséget jelentene ennek a több százezer embernek. Ha csak a súlyos szenvedélybetegeket nézzük, akkor is csupán 1200 forint jut rájuk. De hiába ígérték meg egy éve, azóta sem látjuk a konkrét intézkedéseket.
A kérdések: mire költötték el ezt az összeget? Mely szervezetek részesültek a támogatásból? Miként fejlesztették a szociális ellátórendszert? Hogyan segítenek ezeknek az embereknek? Mit mutatnak az erre vonatkozó adatok? Azért nem segítenek a játékfüggőknek, mert ők azok, akik Andy Vajnáék meggazdagodását segítik?
Becslések szerint idén akár 1,2 millió fő is megfordulhat a kaszinókban, akik pénzük elbukásával 180 milliárd forintot fognak otthagyni a játéktermekben, Andy Vajna mégis csupán ennek az összegnek a töredékét, néhány milliárd forintot fog játékadóként befizetni a költségvetésbe. Ráadásul Andy Vajna bemondásra adózik, online pénztárgépek helyett a játéktermi videók felvételeivel ellenőrzik a pénzmozgásokat, ami elképesztő nonszensz. Most persze az online kaszinózással kapcsolatban módosítottak a jogszabályon, hogy Andy Vajna tovább nyerészkedhessen.
Államtitkár úr, miért fontosabb Andy Vajna meggazdagodása, mint a több százezer játékfüggő és a családja? A magyar állam miért csak az ibizázó, helikopterező, kaszinózó haveroknak segít? Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me