DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Így van. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Abban nem értek egyet önnel, hogy tétlenül várjuk az ukrán fél lépéseit, hiszen már augusztusban, az írásbeli tájékoztatásunkkor is részletesen összefoglaltuk az ukrajnai atomerőművek élettartamának hosszabbításával kapcsolatos tevékenységünket.
Az ön által említett nemzetközi környezeti hatásvizsgálatot szabályozó espoo-i egyezmény adja meg a két ország közötti eljárások kereteit. Ahogy ön is említette, az egyezmény megfelelési bizottsága felszólította Ukrajnát a szomszédos országok tájékoztatására.
(13.50)
Jelzem önnek, hogy Ukrajna ennek eleget téve 2016 augusztusában levélben értesítette hazánkat a rivnei atomerőmű I. és II. blokkjainak 2017-18-ban várható engedélyezéséről. Válaszként az egyezményben foglaltakra hivatkozva kértük az engedélyezési dokumentáció rendelkezésre bocsátását. Levelünk további célja: tudatosítani az ukrán félben, hogy érdek-lődésünk folyamatosan fennáll. A tények tehát azt mutatják, hogy Ukrajna szándéka megvan az együttműködésre, a kapcsolattartás a két ország minisztériuma között folyamatos.
Ami az ukrán jogszabályalkotás állását illeti, ha megengedi, tisztelt képviselő úr, most nem adnék részletes elemzést az ukrán környezetvédelmi jogszabályokról, egyet azonban szeretnék mindenképpen leszögezni: Ukrajnának meg kell felelnie az említett espoo-i egyezmény előírásainak. Ezt jelenleg is vizsgálja az egyezmény megfelelési bizottsága, amelyben Magyarország képviselője is tag. A nemzetközi számonkérést ez a fórum végzi, nem az egyes országok miniszterei vagy országgyűlési képviselői. Mivel jelen vagyunk ebben a bizottságban, ezért kellő garanciát is látunk arra, hogy ami ott történik, azt tudjuk, és kellő időben és alkalomkor be is fogunk avatkozni. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me