CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy hallgattam önt, és ha nem tudtam volna, hogy ki teszi fel a kérdést, akkor akár az is eszembe juthatott volna, hogy vajon melyik baloldali párt, az MSZP vagy éppen a DK részéről hangzik el ez a kérdés. De ha igaz az, amit ön mondott, hogy felkészültek, akkor bizonyára tudják, hogy a négynapos munkahét alkalmazására a munka törvénykönyve jelenleg is széles körben biztosít lehetőséget.
A munkáltató a működési rendjére figyelemmel kialakíthatja a négynapos munkahetet. A munkarendet meghatározhatja akként, hogy a hét négy munkanapjára oszt be munkaidőt, ha az megfelel működési sajátosságainak és biztosítja számára a hatékony működést, mint ahogy az ön által említett példa is mutatja, hogy megteheti ezt.
Nincs akadálya annak, hogy az általánostól eltérő munkarendben, egyenlőtlen munkabeosztással a munkáltató például a heti négyszer tíz órát beossza munkaidőkeretben vagy elszámolási időszakban. A munkaidőkeretben a munkáltató rugalmasan gazdálkodhat a munkaidővel, a munkavállaló számára pedig kedvező feltételeket teremt a pihenőidő, illetve a szabadidő igénybevételéhez. Így tájékoztathatom a képviselő urat, hogy a hatályos szabályozás ösztönöz a munkaidő rugalmas megszervezésére, továbbá megfelelő kereteket biztosít a négynapos munkahét kialakításához, így a kormány részéről külön intézkedés ennek elterjesztésére nem indokolt, mert az munkaviszonyba való túlzó állami beavatkozást valósítana meg. Szerintem bőven elég az, hogy a lehetőség megteremtődött, és az a munkaadó, aki élni akar ezzel a lehetőséggel, tehát eltérő módon osztja be a munkavállaló munkaidejét, ezt megtehesse.
Még egyszer szeretnék visszautalni rá, látja ön is a példáját felhozva, hogy vannak olyan munkaadók, akik ezzel a lehetőséggel élnek, és tudják alkalmazni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me