DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hat évben már számtalan intézkedés volt, amely akár romáknak, akár nem romáknak is igyekezett segítséget nyújtani akár az oktatás, nevelés kapcsán „Biztos kezdet” gyerekházakkal, tanodaprogramokkal mindenkinek, aki nehéz helyzetben van, származására tekintet nélkül.
Emellett mindazok a képzési programok, közmunkaprogramok, adórendszerbeli változtatások, munkahelyteremtési lehetőségek a romák esetében is meghozták a maguk pozitív eredményeit, hiszen az alacsony munkaintenzitású háztartásokban élők száma, ez azt jelenti, hogy két felnőtt esetében két hét alatt nincs két nap, amit munkával töltenének, ezeknek az embereknek az aránya a felére csökkent, 45 százalékról 27 százalékra a romák esetében. Ez egy nagyon biztató jel, azt hiszem, és az alapja annak, amiről a képviselő úr is nagyon sokszor beszélt itt a parlamentben, mi is sokszor beszéltünk, hogy munkahelyteremtéssel, jövőképpel tudjunk segíteni romáknak, nem romáknak egyaránt. Azt hiszem, nagyon fontos a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás, hiszen pontosan azt a 7 éves korban megjelenő hátrányt tudja megelőzni a 3 éves kortól kötelező óvoda, ami sokszor jelentkezik, és akár másfél évnyi fejlettségbeli különbséget is jelent azon családok között, akik foglalkoznak jobban a gyerekkel és azok között, akik nem foglalkoznak jobban a gyermekekkel. Itt már 3 éves kortól tudjuk ezeket a különbségeket csökkenteni. Azt csak mellesleg tenném hozzá, hogy a Nemzeti alaptanterv egyébként a romák, cigányok kultúráját is felsorolja mint az alaptantervben megjelenő elemet.
A telepprogramokkal kapcsolatban ön is tudja, képviselő úr, hogy 2015. szeptember 25-én jelent meg az a határozat, amelynek a célja, hogy elérjünk minél több telepet, és minél több telepen az emberi körülmények minimumát sem teljesítő lakhatási körülmények helyett emberi, méltó körülményeket tudjunk mindenkinek biztosítani és mindamellett munkahelyeket is. Ebben sokat segített az, hogy a helyi esélyegyenlőségi programok kialakításához állami támogatásból és nem kis összeget adtunk támogatásként - és innen fogom majd folytatni. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me