TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért is teszem fel ezt a kérdést, mert az elmúlt hetekben az Európa Tanács egy szakbizottsága egy jelentést készített. Ennek a jelentésnek ez volt a megalapozott véleménye, amelyet a címben is megjelentettünk. Azért érdekes ez, mert mi is egyetértünk ezzel a kifejezéssel, hogy rendszerszerűvé vált a romák diszkriminációja, mert nagyon sok esetben elhangzott az, hogy az oktatásban, a lakhatásban, az egészségügyben tetten érhető az, amiről beszélünk, ennek ellenére nem történik semmi.
Ma, amikor a szegénység elleni harc világnapján beszélünk erről, akkor államtitkár urat arról kérdezném meg, hogy mit kívánnak tenni azzal a 110 ezer romával, cigány emberrel, akik a cigánytelepeken élnek, és közel 600-650 cigánytelepen élnek ezek az emberek, és ma is nemcsak a kirekesztettség az elsődleges, hanem az egészségügyi állapotuk, a foglalkoztatási helyzetük vagy éppen az oktatási helyzetük teljes mértékben kilátástalan. Ezen az alapon, azt gondolom, őszintén kellene beszélni arról, hogy a 110 ezer emberrel képesek-e valamit tenni, vagy az út szélén hagyják őket, és nem kíváncsiak arra, hogy mi lesz velük, csak az, amit egyébként a különböző statisztikák is mondanak, hogy 10-12 évvel előbb halnak meg, mint a nem romák Magyarországon, és megvárják ezt az időszakot.
Tehát én azt gondolom, nagyon fontos lenne ebben a kérdésben önöknek most már át vagy bét mondani, mert nem lehet azt megtenni, amit megtettek az elmúlt időszakban, hogy különböző statisztikák mögé bújva megpróbálják ezt a dolgot kozmetikázni. Mondják meg őszintén, hogy a cigánytelepek felszámolásáért akarnak-e valamit tenni! Mondják meg őszintén, hogy az egészségügyi helyzetükkel kívánnak-e valamit tenni! Mondják meg őszintén, hogy a közfoglalkoztatáson kívül szeretnének-e mást is tenni a roma vállalkozók érdekében! Most nem gyűjtőfogalomként mondom, a szegénység tekintetében ugyanez a helyzet, mert szegény ember és szegény ember között nem szabad különbséget tenni, viszont akikről én beszélek, azok kint vannak a cigánytelepeken olyan helyzetben, amelyet ma már a harmadik világban sem lehet elképzelni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me