HORVÁTH IMRE

Full text search

HORVÁTH IMRE
HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Már a múltkori vezérszónoki felszólalásomban is üdvözöltem, hogy az Igazságügyi Minisztérium megoldást próbál adni a fogvatartotti jogok sorozatos megsértésére, és igyekszik elkerülni az újabb, Magyarországot elítélő strasbourgi döntéseket.
(20.20)
Ugyanakkor arra is rámutattam, hogy önmagában a jogérvényesítés lehetőségének bővítése nem oldja meg a problémákat. A beterjesztett törvényjavaslat is ugyanis azt sugallja, mintha a bv-intézetek parancsnokai és személyzete puszta nemtörődömségből nem biztosítaná a fogvatartottak megfelelő elhelyezését, ami egy jól megírt panasz helybenhagyásával orvosolható. Valójában azonban a bv-parancsnokok és beosztottaik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a jogszabályokban előírt elhelyezési körülményeknek a meglévő mostoha körülmények között is a lehető legjobban megfeleljenek. Csupán jogi eszközökkel nem lehet érdemben javítani a strasbourgi emberi jogi bíróság által alapjogsértőnek minősített állapotokon. Kifejtettem, hogy valódi megoldást az jelentene, ha a jogállaminak tűnő, de valójában abszurd élethelyzetekhez vezető eljárások kreálása helyett a kormány felszámolná az emberi méltóságot sértő körülményeket.
Tehát a törvényjavaslat, bár helyes célokat tűz ki, de téves megközelítésen alapszik. Ennek korrigálására a részletes vita és a Törvényalkotási bizottság eljárása lényegében alkalmatlan. Így az összegző módosító javaslat is csupán jogtechnikai és nyelvhelyességi pontosításokat tartalmaz. Ezek ugyan szükséges módosítások, de a lényegi hiányosságokat nem orvosolják.
Végezetül érdemes lenne azon is elgondolkozni, hogy megkérdezték-e a szakmát erről a törvényjavaslatról, hiszen ez volumenében egy több mint 30 oldalas törvényjavaslat. Tudomásom szerint, informálódtam a Közszolgálati Egyetem illetékes tanszékén, nem is tudtak róla, hogy valójában ilyen törvényjavaslat beterjesztése folyamatban van. Nagyon fontos lenne, hogy mondjon erről a törvényjavaslatról a szakma is véleményt.
Mindezekre figyelemmel a Magyar Szocialista Párt frakciója mind az összegző módosító javaslat feletti szavazásnál, mind a törvényjavaslat egészének zárószavazásánál nemmel fog szavazni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me