DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, az előttem felszólaló képviselőtársam elnézhette, hogy mi a címe a jelenlegi törvényjavaslatnak, mert közfoglalkoztatásról és egyéb ilyenről nincs szó benne, hanem éppen a ragadványnevek viseléséről van szó, annak a lehetőségét hozza vissza, ha megszavazásra kerül a jelenlegi törvényjavaslat.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről a bizottsági vitában, amiről Salacz képviselőtársam beszélt, már kifejtettük az álláspontunkat. Mi kisebbségben maradtunk azzal, hogy nem támogattuk ezt a törvényjavaslatot. Hogy miért nem támogattuk, ezt a bizottsági vitában is elmondtam.
Ennek a lényege az, hogy egyrészt nincs pontosan megfogalmazva, a magyar nyelvészek még nem fogalmazták meg pontosan, hogy mit is jelent a ragadványnév, mi is tartozik ennek a fogalmába. Először is tisztázni kellene pontosan a fogalmat, és azok után lehetne arról döntenünk, hogy szükségünk van-e rá vagy sem.
Mi azért gondoljuk, hogy nincs rá szükség, mert a ragadványnév a nyelvészek szerint elsősorban a csúfnévből, a gúnynévből alakult ki, illetve valamilyen jellegzetes testi, szellemi vagy lelki tulajdonságát testesíti meg annak az illetőnek, aki megkapta ezt a fajta ragadványnevet. Az igaz, hogy a törvényjavaslat nem teszi kötelezővé a régi ragadványnevek visszahelyezését, visszaállítását, ezért is döntöttünk úgy, hogy mi nem nemmel szavazunk ebben az esetben; nem teszi kötelezővé, csak a lehetőséget adja meg. De mindenesetre tekintettel arra, hogy elsősorban csúfnév, gúnynév, illetve ennek a származékai kerültek ragadványnévként bejegyzésre, ezért ezt nem tudjuk támogatni.
Még egy dolog: gyakorlatban is megkérdeztem ennek az alkalmazási lehetőségét anyakönyvvezetőktől, többtől. Többel is beszéltem, aki gyakorló anyakönyvvezető, és mindannyian negatívan vélekedtek erről a dologról, tehát nem tartják hasznosnak. Azt gondoljuk, hogy nagyon súlyos károkat sem fog okozni, ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom ez esetben tartózkodik. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me