DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Akkor lehetett volna jelentős árcsökkentést megtenni, amikor ön államtitkárként inkább a MET-et és a METI Holdingot részesítette előnyben egy miniszteri rendelet alapján, amelyek a Nyugat-Európából behozott olcsó gázból nyerészkedtek - az sem jutott el a magyar fogyasztókhoz.
Szeretném önnek elmondani, hogy amilyen időszakról ön beszél, akkor 20 dollárról 100 dollárra nőtt az olaj ára, és 100 dollárról 400 dollárra a gáz ára. Ettől függetlenül valóban volt egy kompenzációs rendszer, amit nem a szocialisták vezettek ki, hanem 2011-ben önök. (Bencsik János a fejét rázza. - Dr. Szakács László: De!) A Fidesz szüntette meg ezt a kompenzációs rendszert (Bencsik János: A Bajnai-kormány! A Bajnai-kormány!), és 2012-ig semmit nem tettek. A háztartások rezsitartozása akkor ugrott meg jelentős mértékben. Tehát semmilyen kompenzáció nélkül, teljesen kiszolgáltatottak voltak a háztartások ebben az időszakban, mivel önök ezt megszüntették (Bencsik János: A Bajnai-kormány!), az energiaárak pedig magasak voltak. (Dr. Szakács László: Nem! 2011!)
És az pedig mindig egy álságos érvelés, hogy bezzeg mi volt akkor. Beszéljünk a mostani helyzetről! Ha önnek az jó, hogy még mindig 900 ezer háztartásnak van kintlévősége, ha önnek még mindig jó, hogy több mint 100 ezer háztartás van jelenleg is kikapcsolva a különböző szolgáltatásokból, ez az ön lelkiismeretére van bízva, miközben az ár tekintetében láthatóak azok a nemzetközi folyamatok, amik alapján meg lehetne tenni ezt az energiaár-csökkentést, de önök megint a cégeknek hagyják ezt a hasznot. Ki tudja, megint milyen offshore hátterű cégek nyerészkednek ebből.
Mi azt mondjuk, és köszönöm az ellenzéki pártok támogatását, hogy tárgyaljon a parlament erről a javaslatról. Az LMP javaslatát is jónak tartjuk, lehetnének ezek párhuzamosak is, hiszen mind a kettő egy irányba mutat. Én bízom benne, hogy holnap a szavazáson meggondolják magukat, és támogatják a tárgysorozatbavételi kérelmünket. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me