ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azt gondolom, hogy amikor a letelepedési kötvényekről döntöttünk, és itt ezt szeretném felidézni önnek, tisztelt képviselő úr, ebben a Házban, egy olyan vitában, ami egy nyílt parlamenti vita volt, az önök részvételével is - 2012-ről beszélünk -, akkor Magyarország egy másik gazdasági helyzetben volt.
(16.40)
2012-ben hoztuk meg a törvényt, tisztelt képviselőtársaim. Nézzék meg figyelmesebben! 2012-ben Magyarországot leértékelték, alig tudtunk devizaforrásokhoz jutni. Ez egy olyan lehetőség volt, amivel egyébként több más ország is él, Nyugat-Európában és másutt is devizaforrások bevonására, tisztelt képviselőtársaim. Ezért ráadásul akkoriban a hozamát is törvényben rögzítette a magyar parlament. Többek között önök mondták azt, hogy a parlament rögzítse a hozamot törvényben. Akkor az a hozam, amit rögzítettünk törvényben, hihetetlenül alacsony hozamnak tűnt ahhoz képest, amin a magyar államkötvények 2012-13-ban egyébként elmentek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a program abból a szempontból teljesítette a célját, hogy Magyarország számára most már lassan közel 1 milliárd eurónyi forrás bevonását tette lehetővé, kedvező feltételek között úgy, hogy 5 éven keresztül nem kell kamatot fizetni utána, tehát a kamatkiadásainkat gyakorlatilag egyáltalán nem növeli év közben folyamatosan, ami a költségvetés számára szintén az egyik problémát jelentette.
Tisztelt Képviselőtársaim! Minden döntést a parlament nyílt vitában hozott meg, a Gazdasági bizottság is. Az önök frakcióvezetője, Volner úr ott ült mellettem a bizottsági ülésen. Egyetlenegyszer sem kérdezett semmit - biztos ezért lett belőle frakcióvezető önöknél. (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Volner János közbeszól. - Dúró Dóra: Te viszont hagytad, hogy nemzetbiztonsági kockázat legyen.) Egyetlenegy alkalommal sem, tisztelt képviselőtársaim. Akkor lett volna mód arra, hogy mindezeket a kérdéseket bármikor, menet közben feltegyék.
És tisztelt képviselőtársaim, a biztonsági kockázatokat pont azzal tisztáztuk, hogy a bizottsági vita után a Belügyminisztérium elvégzett egy többszintű ellenőrzést, és tisztelt képviselőtársaim, először is azok a példák, melyekkel önök jönnek, nem igazak. A Pharaonok soha nem igényeltek, nem is kaptak letelepedési kötvényt (Zaj. - Az elnök csenget.), és senki nem kapott semmilyen Karib-szigeti, nem tudom, micsodával, mert az adott országa szerinti papírok és hatóságok igazolásával kell minden alkalommal részt venni a programban. Ezt önök is nagyon jól tudják, tisztelt képviselőtársaim, úgyhogy attól tartok, hogy ha valaki nem mond igazat, azok alapvetően ebben a kérdésben önök, és nem mi. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me