DR. PESTI IMRE

Full text search

DR. PESTI IMRE
DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen, alelnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A szocialista-szabad demokrata kormányzás idején gyakran hallottuk, hogy ez egy következmények nélküli ország. Parlamenti képviselőként is tapasztalom, hogy a kormány és az illetékes Igazságügyi Minisztérium komoly erőfeszítéseket tesz az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom helyreállítása érdekében.
Azt, hogy van mit helyrehozni, egy konkrét példával érzékeltetem. A 2002 és 2010 közötti két politikai ciklusban Terézváros többek között az ingatlanok áron aluli eladása miatt vált ismertté. Az akkori MSZP-SZDSZ-es többségű városvezetés több nagy értékű Andrássy úti és egyéb értékes ingatlant jogszabálysértően, versenyeztetés nélkül, egyértelműen piaci érték alatti áron adott el az általa kiválasztott úgynevezett kedves vevőnek. Jelenleg több mint tíz ingatlan esetében folyik büntetőeljárás, ezek különböző szakaszokban vannak. A büntetőeljárással valamilyen formában érintett ingatlanak sora hosszú, de ízelítőül néhány: Andrássy út 2., Andrássy út 3., 47., 21., 23 ., 35 ., 45 ., Munkácsy utca 31. és 37., Liszt Ferenc tér 7., Anker köz 1-3 ., Oktogon tér 4 ., Dalszínház utca 2 .
A jelenleg is folyó büntetőeljárásban az ügyészség különösen jelentős, több száz millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a képviselőtestület akkori többségét adó MSZP-s és SZDSZ-es képviselőket. Ebben az ügyben két ingatlan elkótyavetyélése miatt folyik jelenleg is bírósági tárgyalás. A vádhatóság szerint egyrészt a reális árnál olcsóbban adták el az épületeket, másfelől eltekintettek a versenyeztetési eljárástól, amire pedig mindenképp szükség lett volna a törvényi rendelkezések szerint, hiszen a legjobb ajánlatot tett pályázóval kellett volna megkötni az adásvételi szerződést.
(15.20)
Az Andrássy út 3. szám alatti ingatlan eladásával az okozott vagyoni hátrány az ügyészség szerint több mint 570 millió forint, tehát több mint félmilliárd, az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladásával okozott vagyoni hátrány pedig meghaladja a 130 millió forintot. Vannak olyan ingatlanügyletek is, ahol a polgári bíróság már végérvényesen kimondta az egykori MSZP-SZDSZ-koalíció városvezetése által kötött szerződés semmisségét jogszabályba ütközés miatt.
Ilyen előzmények után meglepődve tapasztalom, hogy bár az államszervezet egyes apparátusai dolgoznak, a közvéleményt is megnyugtató büntetőbírósági ítélet még egyetlenegy esetben sem született meg. Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy mire várat az igazságszolgáltatás, mikor állhat helyre a közbizalom az igazságszolgáltatásban.
Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me