HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Amint ezt az általános vitában is elmondtuk, a lakáspiac hitelezésének növeléséhez, valamint a kamatszintek alacsonyan tartásához kiemelten fontos a jelzáloglevél-piac élénkítése is. A prudens banki működés szempontjából is egyre hangsúlyosabb szerepet játszik a lejárati összhang kérdése. A törvényjavaslathoz a Vécsey úr által elmondottak alapján is az Igazságügyi bizottság által benyújtott, két pontból álló módosítási javaslat célja az volt, hogy az átalakításos önálló zálogjog bejegyzéséhez kapcsolódó ingatlannyilvántartási eljárást megkönnyítse, illetve egyszerűsítse.
Megkönnyítse annyiban, hogy a bejegyzés iránti eljárást ne akadályozza meg az, ha az átalakítással érintett jelzálogjog évekkel korábbi bejegyzésének alapjául szolgáló szerződés nem tartalmazta a zálogkötelezett személyi azonosítóját, hanem ezen adat a hatóság által hivatalból beszerzendő adat legyen. Egyszerűsítse a jogalkalmazást annyiban, hogy az ingatlanügyi hatóság munkaterheinek csökkentése érdekében ne követelje meg az igazolást a zálogkötelezettel való közlésről. Mindez azért is fontos, hogy ne a hatóság mérlegeljen abban a tekintetben, hogy a benyújtott okirat alkalmas-e a közlés megtörténtének igazolására. Az átalakító nyilatkozat közlésének ténye ugyanis az átalakítás hatályossá válásához szükséges feltétel. Vita esetén egyébként sem az ingatlanügyi hatóságnak, hanem a bíróságnak kell állást foglalnia.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezeket figyelembe véve köszönöm együttműködésüket, és kérem, hogy a javaslatot szavazatukkal is támogassák. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me