VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság október 20-án megtárgyalta az egyes törvényeknek az önálló zálogjoggal összefüggő módosításáról szóló T/12368. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 21 igen és 8 nem szavazat mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat az Igazságügyi bizottság indítványát tartalmazza. A támogatott módosító javaslat az ingatlannyilvántartási eljárás egyszerűsítése, az ingatlanügyi hatóságok munkaterhének csökkentése érdekében nem követeli meg, hogy a zálogkötelezettel való közlés tényét a zálogjogosult az ingatlanügyi hatóság előtt valamely okirattal igazolja, és ezáltal ingatlanügyi hatósági mérlegelés tárgyává tegye, hogy az adott okirat alkalmas-e a közlés tényének, illetve a közlés megtörténtének igazolására.
Ehelyett az átalakításos önálló zálogjog bejegyzéséhez elegendőnek tekinti, ha a zálogjogosult a bejegyzés alapjául szolgáló átalakító nyilatkozat csatolása mellett arra vonatkozóan tesz kifejezett nyilatkozatot, hogy a csatolt okiratnak a zálogkötelezettel való közlése megtörtént.
Az átalakító nyilatkozat közlésének ténye ugyanis az átalakítás hatályossá válásához szükséges anyagi jogi feltétel, olyan kérdés tehát, amelyben nem az ingatlanügyi hatóságnak, hanem a bíróságnak kell állást foglalnia, ha ez a felek között esetlegesen jogvita tárgyává válna. A Jobbik TAB elé vitt módosító javaslata pont ezt az egyszerűsítést írta volna felül, és bénította volna meg elsősorban a földhivatalok munkáját.
Nagyon fontos a törvénymódosítás kapcsán megjegyezni, leszögezni, hogy az adósok hátrányos helyzetbe semmiképpen sem kerülhetnek a zálogjog átalakításával. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy a törvénymódosítást, az előttünk fekvő módosító javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me