CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt képviselő úr, önnek pedig a lehetőséget; mindig nagy kíváncsisággal tölt el, amikor az MSZP nemzetpolitikai kérdésekben szólal meg (Burány Sándor: Faházak, államtitkár úr!), még akkor is, ha egy olyan kérdést tesz fel, amire ön írásban nem sokkal ezelőtt konkrétan választ kapott.
Engedje meg, hogy némi pontatlanságot a felszólalásában kijavítsak. Egyrészt azt, hogy a kisebbségekért, Pro Minoritate Alapítvány 2014-ben nem három faház felújítására kért és kapott támogatást, hanem a bálványosi, illetve a Tusványosfürdőn található nyári szabadegyetem több ingatlanának is a felújítására.
Ahogy ön azt valóban említette, volt egy kérelme az alapítványnak, ami arra vonatkozott, hogy a beruházás határidejét tolják ki. Ez a Bethlen Gábor Alapkezelő által engedélyezett hosszabbítás volt, amely más projektek esetében is megtörtént, illetve más projektek esetében is megtörténhet, hiszen egy olyan lehetőségről beszélünk, amely bármely kedvezményezett számára él. Így ezek szerint 2017 augusztusának végéig kell ezt a beruházást befejezni.
A romániai építésügyi szabályok némileg különböznek a magyar építésügyi szabályoktól. Ott az építések kivitelezéséhez kapcsolódóan az engedélyezési eljárás során egy költségbecslést is csatolni kell. Azonban a költségbecslésben szereplő összeg és az az összeg, amit a támogatási szerződés tartalmaz, azért is különbözik egymástól, mert a műszaki tartalom is különbözik, hiszen nemcsak szerkezetkész ingatlanokat újítunk fel, adunk át, nemcsak szerkezetkész vizesblokkokat újítunk fel és adunk át, és nemcsak szerkezetkész épületekkel, illetve ingatlanokkal bővítjük ki a tábor területét, hanem ezeket kompletten berendezve szeretnénk átadni a későbbi használatra.
És mivel a képviselő úr, gondolom, a kormánynak, ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem hajlandó hinni, engedje meg, hogy egy személyes felajánlását tegyek, amely szerint 2017. augusztus 30-ára én személyesen szeretném önt meghívni egy tusnádfürdői utazásra, amelynek a keretében saját szemével is meggyőződhet arról, hogy hogyan, miként értékelik az ott élő emberek ezt a kormányzat által támogatott beruházást; az valóban hozzájárul-e ahhoz, hogy ennek a tábornak a színvonalát növelje. A képviselő úr ezt követően fel tudja tenni azokat a kérdéseket, és betekintést kap azokba a számlákba is, amiket a kormány ezeknek a beruházásoknak a finanszírozására lényegében kifizet.
Én azt gondolom, hogy a felelős kormányzati magatartás az, hogy amikor elkészült a beruházás, akkor vonjunk mérleget a beruházás felett, nem pedig azt megelőlegezve mondjuk azt, hogy bárki ezeket a közpénzeket adott esetben ellopta volna vagy megkárosította volna a közvagyont. Ezért azt kérem a képviselő úrtól, hogy éljen ezzel a felajánlási lehetőséggel. Ha úgy gondolja, hogy egyedül MSZP-s képviselőként nem mer Erdélybe utazni, a népszavazási előzményeket ismerve ezt megértem, akkor ez a felajánlás az én saját költségemen más MSZP-s képviselőknek is szól.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Gőgös Zoltán: Ki nem mer odautazni? Többet voltunk, mint te!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me