GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ezt a módosító javaslatot én jegyzem, én vagyok az egyik jegyzője, akkor úgy lett volna szerintem fair, hogyha a parlament azt a javaslatot hozza be, hogy támogatja, és ezt le lehetett volna szavazni, én úgy gondolom. Tehát ezért adtuk be ezt a módosítót, és nem így duplán.
A szakmai része a másik törvényjavaslatok vitájánál nagyjából tisztázódott, tehát hogy ki miért nem támogatta volna a földértékesítést, és úgy gondoltam én annak idején, amikor ezt a javaslatot benyújtottam, hogy akkor a legmagasabb fórum elé kellene vinni ezt az ügyet. Ehhez leadtunk több mint 240 ezer aláírást, ebből a számolásnál 18 ezerről állapították meg, hogy az dupla, az nyilván levonásra került, az egyik része, és akkor maradt körülbelül 24-25 ezer olyan aláírás, ami erősen vitatható, hogy most miért is került figyelmen kívül hagyásra, de azt a Választási Iroda is elismerte, hogy 180 ezer fölött, tehát 181 ezer érvényes aláírást sikerült ehhez a kezdeményezéshez összeszedni. Én úgy gondolom, hogy a parlament ilyen esetben akkor lenne korrekt, hogyha úgy, ahogy a miniszterelnök kezdeményezésénél, amiről szintén dönthet szabadon - ahogyan képviselőtársam mondta -, kiírná a népszavazást. Erre még holnap lehetősége van. Túl sok illúzióm nincs, azt látom, de nem szakmai indok van ellene, hanem csak annyi van, hogy miután benyújtották azt a törvényjavaslatot, ami elvileg okafogyottá teszi, ezért nem kell kiírni.
Én úgy gondolom, hogy ha ez így is van, akkor is az lenne az eljárásrend, hogy most írja ki a parlament a népszavazást, majd utána támadja meg az, aki ezzel nem ért egyet az Alkotmánybíróságon, és bízzuk rá az Alkotmánybíróságra mint legfőbb bírói testületre, hogy valóban az a törvény, amit most holnap majd a többség elfogad, kiváltja-e a népszavazási kezdeményezést. Nekem meggyőződésem, hogy nem, de ezt szerintem nem a képviselőknek kellene eldönteni, hanem végig kellene menni a jogi folyamaton, és akkor a végén lehet, hogy az Alkotmánybíróság azt mondaná, hogy én arra tettem indítványt, hogy alkosson törvényt az állami földek értékesítésének a tilalmáról.
Nyilván ez nem ugyanaz véleményem szerint, mint hogyha egy törvényjavaslatban csak annyi van, hogy lezár egy árverési folyamatot, mert ettől függetlenül az egyéb értékesítés meg, nyilvánvalóan tudjuk, hogy folytatódni fog, amivel egyébként olyan értelemben nem értünk egyet, hogy pont azok a kis területek, amiről most szó van, azok tudnának leginkább segíteni a kisebb termelőkön, illetve a települési önkormányzatok feladatellátásához is nagyon jól, szervesen csatlakozó szociális szövetkezetek s a többi alapításával.
Tehát én továbbra is azt mondom, hogy kellő bátorság kellene ebben a Házban, és akkor majd eldöntené az élet, főleg úgy, hogy a kettő együtt lenne kiírva, akkor még a költségeken is elég alaposan takarékoskodhatnánk. Nyilván nekünk mint kezdeményezőnek nem lenne 17 milliárdunk arra, hogy erre jó reklámot csináljunk, de lehet, hogy nem is lenne rá szükség, mert világosabb kérdést tettünk fel, mint a kormány a saját kérdésével, ami egyébként nem tudott eredményes népszavazásra jutni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me