DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat kiemelt célja, hogy a közös felhasználású repülőterek jogszabályi hátterének biztosítására, ezen felül az európai bizottsági végrehajtási rendelet jogharmonizációjára és az ágazati jogszabály legutóbbi módosítása óta összegyűlt hatósági tapasztalatok törvénybe foglalására tegyen javaslatot.
A törvényjavaslat a közös felhasználású repülőtereket az eddigi „nyilvános repülőtér” kategóriából a „nem nyilvános repülőtér” kategóriába sorolja át. Bizonyos engedélyezési eljárások tekintetében ugyanis megmarad a katonai légügyi hatóság hatásköre, tekintettel arra, hogy a közös felhasználású repülőtér elsősorban állami célú, azaz az általános légi forgalomtól eltérő légijármű-mozgásokat szolgál ki. A szabályozás ezért a repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének, zajgátló védőövezetének engedélyezését a katonai légügyi hatóság hatáskörébe utalja. Az eljárásokban a polgári légügyi hatóság a továbbiakban szakhatóságként vesz részt.
A közös felhasználású repülőtér állami célú igény-bevétele tekintetében a földi kiszolgálást végző és a saját kiszolgálásra jogosult repülőtér-használó kiválasztása szintén a katonai légügyi hatóság hatáskörébe kerül át. A légiközlekedési törvény módosítását a közös légiközlekedés-védelmi alapkövetelmények végrehajtásához szükséges részletes intézkedések meghatározásáról szóló európai bizottsági végrehajtási rendelet hatálybalépése is indokolja. A témában a hatályos korábbi rendeletet több mint 23 alkalommal módosították, így azt a Bizottság konszolidált változatban új rendeletként adta ki.
A törvényjavaslat mindemellett több részletszabály módosítását kezdeményezi. Így megszünteti a korábban használt „lajstromozásra nem kötelezett légi jármű” fogalmát, helyébe a „repülőeszköz” megnevezés lép. A törvényjavaslat megteremti az elektronikus terep- és akadály-adatbázis jogszabályi hátterét is. A nemzetközi polgári repülésről szóló chicagói egyezmény 15. függeléke értelmében Magyarországnak meghatározott tartalommal elektronikus terep- és akadály-adatbázist kell létrehoznia. A légiközlekedésről szóló törvény 51. § (3) bekezdésének módosítása ezt az állami feladatot határozza meg.
A javaslat a felsoroltakon kívül technikai pontosításokat tartalmaz, többek között a szakszolgálati engedélyekre, a légtérre, a légi forgalmi irányításra, a lajstromra és az állami légi járművekre vonatkozóan.
Tisztelt Országgyűlés! A légiközlekedési törvény jelen módosítása amellett, hogy uniós tagságunkból adódó jogharmonizációs kötelezettségünknek tesz eleget, olyan szabálymódosításokat és pontosításokat tartalmaz, amelyek elősegítik a hatékonyabb hatósági jogalkalmazást is. Minderre tekintettel kérem, hogy a javaslatot megvitatni és a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me