DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság megtárgyalta az egységes elektronikus ügyintézési rendszer kialakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló T/12173. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 22 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
(12.40)
Az összegző javaslat tartalmazza egyrészről az Igazságügyi bizottság jogtechnikai, jogszabályszerkesztési pontosításait, illetve a Törvényalkotási bizottság saját javaslatát, amely három pontban felülírja a szakbizottság irományát.
A bizottsági ülésen az MSZP és a Jobbik képviselői kritikát fogalmaztak meg a kodifikációt illetően, és kifogásolták a pontosító rendelkezések nagy számát. Véleményem szerint, bár nyilvánvalóan alapvető cél, hogy törekedni kell a tökéletes törvényszöveg megalkotására, a többség véleményét is tudva, tökéletes törvényszöveget azonban mégsem lehet írni, de mindig lehet a normaszövegen javítani, pontosítani. A törvényhozás feladata éppen az, hogy ezeket megtegye, melynek egyik utolsó aktusa a Törvényalkotási bizottság koherenciát is biztosító tevékenysége.
Az e-ügyintézés, amelynek a törvényi alapjait az elektronikus ügyintézésről és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény tartalmazza, ezen kerettörvénynek a végrehajtásához a jogrendszerből ki kell gyomlálni mindazokat a szabályokat, amelyek a törvény gyakorlati érvényesülésének gátat szabva akadályokat jelentenek.
Maga a törvényjavaslat, ami előttünk fekszik, 98 szakaszból áll, és szinte mindazon törvényeket érinti, amelyek az elektronikus ügyintézés kapcsán az élet minden területét és a jogágak szinte valamennyi területét érintik. Ezért is nagy jelentőségű ez a törvényjavaslat, amely alkalmazása esetén mindazon akadályok elhárítását is szolgálja, amelyek a törvényjavaslatban szabályozott szabályozási területek technikáit eddig hátráltatták, ezért úgy gondolom, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat a XXI. századi közigazgatás felé egy olyan új lépést kíván tenni, amellyel az egyetértésünket úgy tudjuk leginkább kifejezni, hogy támogatjuk a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me