BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A legfrissebb adatok szerint Magyarországon ma több mint 23 ezer fiatal él szakellátásban. Bár a gyermekvédelmi törvény kifejezetten tiltja, a családok szétszakításának elsődleges oka még mindig a családok nagyfokú szegénysége. Kimondhatjuk, hogy az állam lemondott a szegény családokról.
A legfrissebb adatok szerint a magyar lakosság 44 százaléka él anyagi deprivációban. A szegénységgel összefüggő okokból történő gyermekkiemelés kutatásokkal és statisztikákkal is alátámasztott országos tendencia. Budapesten például 2008 és ’13 között a legtöbb esetben a szülők lakásproblémáival indokolták a gyermekek állami gondozásba vételét. De ha az országos adatokat megnézzük, az alapján is elmondható, hogy a gyermekek többsége szegénység miatt került gyermekvédelmi gondozásba. Tehát kijelenthető, hogy valóban tömegesen veszik el a szüleiktől a gyermekeiket csupán azért, mert a szülők nem tudják biztosítani a kellő anyagi biztonságot. (Németh Szilárd István: Teljes hazugság!)
A magyar társadalom egy részének súlyos elszegényedéséért (Németh Szilárd István: Totál hazugság!), az oktatás alacsony színvonaláért, munkahelyek hiányáért, a generációkon átívelő munkanélküliségért nem a szülő, hanem elsősorban az állam a felelős. A szegényeket sújtó állami intézkedések, a hibás szociálpolitika, a szegények állami megbélyegzése jellemző ma Magyarországon. Az utóbbi években egyre több hír jelent meg arról, hogy a gyermekeket érintően milyen súlyos visszaélések, bűncselekmények történnek. A gyermekvédelmi rendszer problémáját jelzi, hogy ezek egy része olyan gyerekekkel történt, akik az alapellátás szeme előtt voltak, mégsem tudta a rendszer megakadályozni a különböző bántalmazásokat. A sokszor leterhelt, alulfizetett szociális munkások, családgondozók, védőnők, az átalakított, de mégsem megfelelően működő jelzőrendszer nem képes minden problémát idejében észlelni. Vannak, akiket pedig szinte egyáltalán nem ér el a gyermekvédelem. Így fordulhat elő az, amikor családban élő csecsemőket, gyerekeket éheztettek, kínoztak vagy szexuálisan molesztáltak, mégsem derült fény ezekre, és több esetben tragédiába torkollott a bántalmazás.
A napokban adtak hírt arról az esetről is, amely az ellátórendszer másik területén, a szakellátásban történt. A gyermekvédelmi otthonokban elkövetett bántalmazások különösen súlyos helyzetre hívják fel a figyelmet, ami összefüggésbe hozható a megfelelő számú és képzettségű szakember hiányával, illetve a megfelelő szakmai ellenőrzés hiányával. A gyermekvédelmi ellátórendszerrel kapcsolatos problémákról az ombudsman is készített jelentést. Ezek is megállapították, hogy egyes gyermekotthonokban fizikailag, illetve egyéb módon bántalmaztak gyerekeket, fiatalokat. Sajnos, az ombudsman ajánlásait nem minden esetben fogadta meg a kormány, az érintett miniszter, és nem látni, hogy milyen áttörések történhetnek ezeken a területeken. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a kormány egyáltalán nem tesz meg mindent a családon belüli erőszak megfékezéséért. Tudjuk nagyon jól, hogy nem ratifikáljuk az isztambuli egyezményt; évek óta kérjük, de ez sajnos nem sikerült mai napig sem.
A gyermekvédelem rendszerét az elmúlt időszakban a kormány több ponton jelentősen módosította. Átalakult az alapellátás és a szakellátás rendszere is. Előbbinek köszönhető, hogy ma már csak összevontan működnek a családsegítő és gyermekvédelmi szolgálatok, a különböző feladat- és hatásköröket pedig a járási központokhoz telepítették, ezzel számos aggályt felvetve a szakmai munka minőségében. A szakellátás átalakítása azt az egyébként támogatandó célt fogalmazta meg, hogy minél több gyermek kerüljön nevelőszülőkhöz az állami otthonok helyett, hogy családi körülmények között éljenek a gyermekvédelmi gondozásba kerülő gyermekek. Sajnos, ezen a téren is számos döccenő akadt a nevelőszülők képzésén át egészen addig a kérdésig, hogy kik és milyen körülmények között maradnak a gyermekotthonokban.
Mindezek miatt a különböző helyen és módon elkövetett testi, lelki vagy szexuális bántalmazások hatékony megelőzése érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a kormány vizsgálja felül a gyermekvédelmi ellátás rendszerét, továbbá erről nyújtson be jelentést az Országgyűlésnek. Államtitkár úr, ezért határozati javaslatot terjesztettünk be a Népjóléti bizottsághoz, amit önök nem szavaztak meg. Államtitkár úr, hogyan fordulhat ez elő? Nem a gyermekeink a legfontosabbak, nem ők lennének a legfontosabbak a számunkra? Várom válaszát, államtitkár úr. Köszönöm, elnök úr. (Gúr Nándor: Ez a szégyen! - Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me