DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A lengyel-magyar barátság, azt hiszem, minden fontos történelmi fordulópontján a két nemzet történetének megnyilvánult. Mi is mindig ezt fontosnak tartottuk, de talán ebben a lengyelek még minket is felülmúltak. Sok közös uralkodó köt minket össze, mint ahogy arról az elmúlt napokban sok szó esett, ahogy akár a Lengyel Köztársaság elnöke itt, a Kossuth téren is ezt elmondta nekünk, Nagy Lajostól kezdve az Ulászló királyokon át Báthory István erdélyi fejedelemig és lengyel királyig sok-sok közös uralkodónk volt. Egy lengyel politikus nem is tud úgy felszólalni a Magyar Országgyűlésben, hogy ne látná a saját uralkodóházának a címerét itt, az Országgyűlés díszítőelemei között is. Ez is mutatja a két ország sokszorosan összefonódó történelmét, a közös szentjeink, Szent Hedvig és Árpád-házi Szent Kinga vagy az a segítség, amit tábornokok révén kaptunk, Bem József vagy Dembinszky altábornagy révén a lengyelektől, szintén mindenki számára ismert.
A mai napon is szó esett az 1920-as magyar lőszeradományról a lengyelek irányába, az őáltaluk vívott saját háborújuk, szabadságharcuk során, illetőleg a második világháború során pontosan a megnyitott magyar határok jelentettek menekülést és életben maradási lehetőséget a lengyel menekültek számára. Ezt az Országgyűlés már országgyűlési határozatban is megerősítette idősebb Antall József és Henrik Slavik emlékének országgyűlési határozatba öntésével.
De emlékezhetünk a lengyel véradókra is, akik több ezren több száz liter vért adtak a magyar forradalmároknak; így, ahogy elhangzott itt vasárnap is, most már szinte minden magyar ereiben lengyel vér is folyik 1956 óta.
Fontos döntése volt az Országgyűlésnek, hogy idén februárban a magyar-lengyel szolidaritás esztendejévé nyilvánítottuk 2016-ot, egyrészről az 1956-os forradalom és az ezt megelőző poznańi felkelés 60. évfordulója alkalmából is. Lengyelország-szerte ’56-os megemlékezések vannak, illetőleg a magyar kultúra évét is meghirdettük Lengyelországban. Áder János köztársasági elnök úr Andrzej Duda lengyel elnök úrral június 28-án vett részt közösen a poznańi központi megemlékezésen. Valószínűleg a poznańi felkelés híján talán Budapesten sem lettek volna, de biztosan nem így lettek volna az események, Duda elnök pedig viszonzásképpen most 23-án, vasárnap itt, a budapesti megemlékezésen vett részt.
A magyar kulturális évad számtalan rendezvényén igyekszik a magyar kultúrára, a lengyel-magyar barátságra és az ’56-os forradalomra felhívni mindenkinek a figyelmét Lengyelországban is, így a krakkói főkonzulátus szervezésében október 20-án a Nemzeti Múzeumban megnyitották A magyar festészet aranykora című kiállítást. A XX. nemzetközi könyvvásárnak kiemelt magyar jelenléte van szintén. Krakkóban két villamosjárat is két héten keresztül a lengyel-magyar szolidaritás és az ’56-os magyar forradalmat hirdető grafikával, arculati elemekkel jelent meg és járta végig Krakkó utcáit.
Novemberben a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel, illetőleg Csics Gyulának az ’56-os gyermeknaplóját is kiadjuk lengyel nyelven. Tudományos konferenciák sora tiszteleg az emlékév előtt. A mai napon a lengyelországi Olsztynban is például egy ilyen konferenciára kerül sor. Október 21-én, pár nappal az évforduló előtt Varsóban egy ünnepi díszelőadás volt, amelyen Trócsányi László igazságügyi miniszter úr képviselte Magyarországot, és a Nemzeti Színháznak a Tóth Ilonkáról szóló darabját mutatták be, amely november folyamán itt Budapesten is többször megtekinthető.
Szeptember 2-án nyílt Varsóban kiállítás ’56-os magyar sportfotókról. Itt nyilván a melbourne-i olimpia bojkottjára is nagyrészt kitér ez a kiállítás. Október 23-án pedig több épület is Lengyelországban magyar nemzeti színekbe öltözött. Nemzeti színeket vett fel Lengyelországban a varsói kultúrpalota, a katowicei, a krakkói sportcsarnok, illetőleg két héten keresztül Wroclaw főterén is magyar zászló lobog a magyar-lengyel barátság emlékére.
Szczecin és a többi testvérvárosi kapcsolat, vagy az, amire a képviselő úr utalt, hogy Lengyelországban akár emlékbélyegeket is állítottak ki, mutatja a két nemzet szolidaritását, közös szabadságvágyát, amely a közös történelmi gyökerekből fakad, de az is, hogy Csepelen, a képviselő úr körzetében voltak a legtovább harcok 1956-ban, ott tartották legtovább magukat a forradalmárok. Mutatja azt is, hogy ez ellen a kommunista rendszer ellen, amely Magyarországon negyven évig uralkodott és elnyomta az embereket, leginkább a munkások, azok az emberek lázadtak fel, akikért elvileg ezt a rendszert életre hívták, de valójában csak egy szűk bűnözői kör hatalmát szolgálta, és a külföldi hatalmak magyarországi kiszolgálását.
Köszönöm szépen a felszólalását, és éljen a lengyel-magyar barátság! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me